fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Viss virusljusning i Jönköping

Publicerad: 8 mars 2021, 14:52

Hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig säger att personalen nu kan återgå till ordinarie scheman, förutom på iva. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

Region Jönköping slutar att tillämpa krislägesavtalet på vanliga vårdavdelningar för covid-19. Trycket på sjukvården är dock fortfarande högt.

Ämnen i artikeln:

I korthetRegion Jönköpings länCovid-19Intensivvård

T

TT


– Det är rätt hög belastning, säger Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Covid-19-pandemin har gjort att sjukvården i Region Jönköping varit under högt tryck under en utdragen period.

För att personalen ska orka har man den senaste tiden behövt ta hjälp av andra regioner och ännu på måndagen fanns fem intensivvårdspatienter – varav fyra med covid 19 – på sjukhus i andra regioner.

– Vi upplever att vi får en god hjälp av andra regioner som är beredda att stödja oss på ett bra sätt, säger Mats Bojestig.

– Det är tydligt att man inte ska ha en helt fylld intensivvårdskapacitet. Därför hade vi också möjlighet att ta hand om den stora tragiken som inträffade i Vetlanda i förra veckan.

Antalet nya covidfall varje vecka är fortsatt högt i regionen. Däremot har regionen nu valt att sluta med det så kallade krislägesavtalet – som innebär längre arbetsveckor och ofrivillig övertid – för de vanliga vårdavdelningarna för covid 19.

– Man återgår till att arbeta på sina ordinarie scheman, förutom på intensivvården där det fortsätter i ett par veckor till enligt den planering som ligger nu, säger Mats Bojestig.

– Vi har ju avtalet kvar, så skulle vi bli pressade kan vi börja igen. Men som det är nu hoppas vi att vi under vecka 12 ska vara helt ur.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev