Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsmiljö

Volvo skyddar bäst mot pisksnärtskador

Publicerad: 26 november 2008, 13:50

Volvo skyddar bäst mot pisksnärtskador

Foto: Foto: Photos.com

Endast fem av 25 testade bilar ger tillräckligt skydd mot pisksnärtskador, enligt ett nytt biltest.


Bilolyckor är en vanlig anledning till pisksnärtskador, som kan ge långvariga problem med nacken. Nätverket Euro NCAP, som genomför säkerhetstester på bilar, har nu testat hur olika bilstolar skyddar mot dessa. Av 25 testade modeller var det bara fem som fick godkänt. Ett oroande resultat tycker NCAP. Särskilt då endast nya modeller har ingått i undersökningen.

Sådant som har undersökts i testet är den geometriska formen på sätet och storlek och form på nackstödet. Även nackstödets placering i förhållande till passageraren och hur det klarar ett krocktest har studerats.

 Högst betyg fick Volvo XC60, med 3,54 poäng av 4 möjliga. Övriga bilar som klarade testet var Alfa Romeo Mito, Volswagen Golf VI, Audi A4 och Opel Insignia.

 Sämst, med en signifikant högre risk för en långvarig skada vid en kollision i låg hastighet, var Daihatsu Cuore, Citroen Berlingo, Hyundai i10, Citroen C5, Ford Kuga, Daihatsu Terios, Peugeot 308CC och Suzuki Splash. De tre sistnämnda modellerna fick inte ett enda poäng i testet.

Andrea Björkman
 Andrea.bjorkman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev