Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Akuten på Ryhov anmäld till Arbetsmiljöverket

Publicerad: 8 augusti 2022, 04:00

Fackförbundet Kommunal vill att Arbetsmiljöverket agerar mot arbetsmiljön på akuten i Jönköping.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Medarbetare som gråter på jobbet och en ständig oro för att bli inkallad på lediga dagar för att det saknas personal. Fackförbundet Kommunal vill att Arbetsmiljöverket tar i med hårdhandskarna mot akuten på Ryhov i Jönköping.


Ämnen i artikeln:

Länssjukhuset Ryhov JönköpingRegion Jönköpings länKommunalArbetsmiljöverket

I slutet av juli gjorde skyddsombudet en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket med begäran om åtgärder för att få till en bättre arbetsmiljö på akuten vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Enligt facket plågas medarbetarna av ständig stress och underbemanning. Flera tjänster är vakanta och det blir mycket övertid för ordinarie personal som får ta extra pass. 

Läs också: Ivo vill tydliggöra lagstiftning med mångmiljonböter 

I sitt svar till Arbetsmiljöverket skriver Region Jönköpings län att åtgärder gjorts och att fler är på gång. Bland annat har akuten fått okej att anställa tre sjuksköterskor som ska agera som ledningssjuksköterskor på eftermiddagar och helger. Nya rutiner för raster har genomförts och det pågår, enligt regionen, en diskussion kring att köpa in fler tjänster för städning av rum och påfyllning av förråd. Något som ofta undersköterskorna gör i dag.

Detta räcker dock inte, anser Kommunal, som i slutet av juli återigen vände sig till Arbetsmiljöverket – men denna gång för att få till ett föreläggande eller förbud.

Facket välkommar förvisso tillsättningen av de tre sjuksköterskorna som på sikt förväntas underlätta arbetsbelastningen. Det är också positivt till att köpa in fler servicetjänster, men menar att det inte hjälper situationen här och nu. Problem med raster som inte kan tas ut och oro för att man kan bli inringd på lediga dagar skapar en ohälsosam stress. ”Personalen gråter under arbetspassen och vid passens slut”, skriver skyddsombundet i anmälan till Arbetsmiljöverket.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning

 

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev