Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Aleris satsar trots osäkerhet kring vinster

Publicerad: 22 oktober 2014, 14:00

Det börjar lossna för vårdkoncernen Aleris. Men än är det långt till några vinster.


På onsdagen presenterade investmentbolaget Investor sin delårsrapport för perioden januari till september 2014. Investor är ägare till vårdkoncernen Aleris, som verkar inom äldreomsorgen, hälso- och sjukvården och HVB-hem för unga och vuxna.

Efter ett tillskott från Investor på en miljard kronor i början av året är nu Aleris tillväxt god och lönsamheten har förbättrats.

– Det beror på att stora delar av koncernen går väldigt bra. Vi genomför också ett program för förbättringsarbete, bland annat av hälso- och sjukvården i Stockholm, säger vd Liselott Kilaas.

Vad det programmet innebär är det dock för tidigt att informera om. Den är fortfarande på planeringsstadiet, fortsätter hon.

Investors vd Börje Ekholm deklarerade på onsdagen att Investor fortsätter att satsa på Aleris, trots den osäkerhet som skapats av den nya regeringen. Regeringen ska med stöd av Vänsterpartiet genomföra en utredning med syftet att begränsa vinstuttagen i välfärdsföretagen.

För tredje kvartalet redovisar Aleris en större EBITDA, rörelsevinst före avskrivningar, än tidigare. Den hamnar på 7 procent av omsättningen jämfört med tidigare 4–5 procent. Men den vinstmarginalen beror delvis på vissa engångssummor, bland annat justeringar med anledning av hur man beräknar pensioner i Norge, enligt Liselott Kilaas.

– Hittills har vi aldrig haft någon utdelning till aktieägarna. Vi befinner oss i en investeringsfas. Det vi tjänar används till att utveckla kompetensen hos medarbetare och att bygga nya anläggningar.

Presentationen av delårsrapporten ägde rum på koncernens äldreboende Båthöjden Plaza som ligger i Fisksätra i Nacka kommun. Liselott Kilaas fick visa upp boendet för analytiker och media.

Fick du några reaktioner från finanseliten?

– De blev väldigt imponerade och tyckte att det är ett flott äldreboende. Många tänkte nog att här vill jag ha min mamma.

2013 omsatte Aleris 6,9 miljarder kronor och nu finns det 8 500 anställda. Verksamheten finns i Sverige, Norge och Danmark.

Relaterat material

Vårdjättarnas skatt 26 Mkr

Aleris lägger ned i Uppsala

Aleris får en miljard i tillskott

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev