Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Arbetsgivare inom vården blir skyldiga att erbjuda covidvaccin

Publicerad: 17 september 2021, 08:30

Vårdpersonal kommer uppmanas att ta vaccin mot covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer.

Foto: Johan Nilsson/TT

Folkhälsomyndigheten kommer att lägga till vaccin mot covid-19, på listan över rekommenderade vaccin för vård- och omsorgspersonal.

Ämnen i artikeln:

Covid-19CovidvaccinFolkhälsomyndigheten

Nellie Pilsetnek

nellie.pilsetnek@dagensmedicin.se


Folkhälsomyndigheten har i uppdrag att vara vägledande för vilka vaccin personer inom vården bör ha. Tidigare råd har varit att den som arbetar inom vården rekommenderas ta vaccin mot mässling och mot säsongsinfluensan. 

Läs också: Så tycker din regionledning om vaccinationskrav för vårdpersonal 

Nu uppmanar Folkhälsomyndigheten arbetsgivare att trappa upp insatserna för att framför allt personer som arbetar med personer över 70 år och andra riskgrupper ska vara vaccinerade mot covid-19. Myndigheten kommer därmed att lägga till vaccin mot covid-19, i listan för vad som rekommenderas för personer inom vården.

”Hälso- och sjukvårdspersonal har alltså ett stort eget ansvar att bidra till att hög patientsäkerhet upprätthålls. Vårdgivare behöver utifrån detta arbeta för att personer över 70 år och riskgrupper möter vaccinerad personal”, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i ett pressmeddelande.

Det blir arbetsgivarens ansvar att erbjuda anställda vaccinet. Folkhälsomyndigheten menar att smittskyddslagen innebär ett stort ansvar för enskilda, för att hindra smittspridning och skydda andra mot risken att smittas – och att arbetsgivaren av den anledningen bör uppmana vårdpersonal att vaccinera sig mot covid-19. Men att ställa vaccinering som krav för anställningen, går fortfarande inte.

Dessutom meddelar Folkhälsomyndigheten att myndigheten utreder om vårdpersonal, som arbetat nära patienter med covid-19 och fått vaccinet tidigt, behöver få en tredje dos inom kort.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev