måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Barnkliniken tar steget in i hemmen

Publicerad: 2 april 2022, 08:00

Specialistsjuksköterskorna Evin Rawandi och Kajsa Larsdotter Hedström packar väskorna på barnkliniken vid Västmanlands sjukhus Västerås inför ett hembesök hos ett sjukt barn.

Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån

Väldigt efterlängtat. Så beskriver Evin Rawandi, specialistsjuksköterska och projektledare, det nystartade pilotprojektet Hemsjukvård barn i Västmanland.

Ämnen i artikeln:

KarriärsöndagRegion VästmanlandVästmanlands sjukhus VästeråsBarnsjukdomarHemsjukvård

MW


Projektet Hemsjukvård barn är en del av Region Västmanlands satsning på nära vård, och går ut på att barn med svåra och kroniska sjukdomar ska erbjudas en del av den tidigare sjukhusförlagda vården i hemmet. 

– Målet är att barnen inte ska behöva spendera för mycket tid på sjukhus med förhoppningen att deras livskvalitet på så vis ska förbättras, säger Evin Rawandi, projektledare och en av fyra sjuksköterskor som tillsammans med en barnläkare från barnkliniken vid Västmanlands sjukhus Västerås utgör själva kärnan i projektet. 

Evin Rawandi, som också är projektledare för pilotprojektet som drog i gång vid årsskiftet, berättar hur idén väcktes i samtal med föräldrar till barn som vårdades vid barnkliniken.  

– Vi märkte att det fanns ett stort behov av hemsjukvård. Vi har egentligen sett behovet under flera år, och hur det tär på både barnen och deras föräldrar när för mycket tid går åt till att ta sig till sjukhus, eller att barnen behöva ligga inne på sjukhus för att få den hjälp som egentligen kan ges i hemmet, säger hon. 

Sedan januari har verksamheten beviljat hemhjälp till nio barn i åldrarna 0–18 år som är inskrivna vid barnkliniken. Evin Rawandi är noga med att poängtera att hemsjukvården fungerar som ett komplement till den vård som ges på sjukhuset.

– Det här är ju allvarligt sjuka barn. Många med dygnet runt-assistans. Det vi hjälper till med kan vara provtagning, omläggningar, medicinering, säger hon. 

När Evin Rawandi började undersöka förutsättningarna för projektet förra året, upptäckte hon att det nästan bara var de större regionerna som hade hemsjukvård för barn.

 – I Stockholm finns det en upparbetad hemsjukvård för barn, och i Uppsala och Skåne. Men inte i så många regioner av Västmanlands storlek, säger hon. 

Evin Rawandi säger att det är för tidigt att dra några slutsatser, men säger att:

– Jag har aldrig, under min tid i vården, gjort någonting som har uppskattats så mycket av patienter och deras anhöriga. Många av de familjer vi möter har dessutom tagit en stor del av sjukvårdsansvaret själva och känner ”äntligen”, säger Evin Rawandi.

Verksamheten utgår ifrån Västerås, men tar emot barn från hela Region Västmanland. Pilotprojektet ska pågå fram till slutet på 2023, och kommer under tiden att utvärderas. 

Läs också: Läkemedelslagstiftning bromsar nära vård 

Hemsjukvård för barn

Exempel på barn med olika typer av sjukdomar som kan beviljas insatser av hemsjukvården för barn i Västmanland är barn med flerfunktionshinder, cancer eller svåra mag- och tarmsjukdomar.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev