Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Bäst lön i hemsjukvården

Publicerad: 20 juli 2018, 07:00

Sjuksköterskor anställda i kommuner tjänar fortfarande bättre än kollegorna i landstingen.

Foto: Thinkstock

Kommunerna leder löneligan över landstingen. Det är stora skillnader i lön för sjuksköterskor beroende på arbetsgivare, visar ny statistik.


Ämnen i artikeln:

Vårdförbundet

Vårdförbundets årliga sammanställning av löner för sjuksköterskor visar att kommunerna fortfarande betalar bättre än landstingen. Så har det varit under många år, åtminstone ända sedan fackförbundet började publicera statistiken år 2011, skriver nyhetstjänsten Kommunal Hälsa.

– Kommunerna håller fortfarande ledningen när det gäller sjuksköterskor och deras medellön. Medellönen har länge legat högre i kommuner än i landsting och löneutvecklingen har också varit högre i kommuner, säger Ragnhild Karlsson, vice förbundsordförande på Vårdförbundet.

På en del håll skiljer det tusenlappar medan kommunanställda sjuksköterskor på andra håll tjänar några hundralapper mer i månaden än sina kollegor på landstingssidan.

Största är skillnaden i Stockholmsområdet. I Stockholms län låg medellönen för en sjuksköterska på 38 615 kronor i månaden förra året. Det kan jämföras med landstingsanställda sjuksköterskor i Stockholm vars medellön var 34 609 kronor, enligt Vårdförbundet.

Fast oftast är skillnaderna inte så stora.

I till exempel Blekinge hade länets 166 kommunsjuksköterskor under 2017 en medellön på 32 806 kronor. För sjuksköterskor anställda av Landstinget Blekinge var lönen 32 610 kronor.

– Kommunerna är väldigt måna om att hälso- och sjukvården ska fungera i det uppdrag som de har, bland annat inom äldreomsorgen och LSS. Då är de väldigt beroende av sjuksköterskor och ser också vikten av att vara bemannade med skickliga sjuksköterskor, säger Ragnhild Karlsson.

Så, om man är sjuksköterska och vill ha lite mer i plånboken är den kommunala hemsjukvården en bra arbetsgivare?

– Ja, så är det. Sjuksköterskorna är viktiga i kommunerna och därför ser de till att de kan konkurrera med landstingen, säger Ragnhild Karlsson.

Relaterat material

SKL kan tänka sig högre löner – men färre sjuksköterskor

Vårdlöner upp 3,7 procent — facket inte nöjt

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Vårdförbundet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev