måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

BB S:t Göran raggar personal från andra sjukhus

Publicerad: 7 september 2022, 14:07

BB S:t Göran ska utföra 2 000 förlossningar om under 2023. Genrebild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Just nu pågår ett omfattande rekryteringsarbete till Capio S:t Görans nya förlossningsklinik. Om drygt ett halvår ska obstetriker, barnmorskor, barnsjuksköterskor och neonatologer finnas på plats.

Ämnen i artikeln:

KarriärsöndagCapio S:t Görans sjukhusRegion StockholmFörlossningsvård

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


– Vi kommer att behöva rekrytera från andra sjukhus, säger Minna Lönnstedt, operativ chef på sjukhuset.

Den 1 april nästa år öppnar Capio S:t Görans Sjukhus sin nya förlossningsklinik med uppdrag att utföra 2 000 förlossningar under 2023. En siffra som kan skrivas upp redan i slutet på året, enligt Minna Lönnstedt. 

Läs mer: De är förlossningskliniken BB S:t Görans nya chefer 

– Det är därför svårt att säga både hur många vårdplatser vi kommer att ha öppna, eller hur många vi kommer att behöva rekrytera. Vi är precis i uppstarten och planeringen för rekryteringen är just påbörjad, säger hon.

Förlossningskliniken ska förutom att ha hand om födande kvinnor erbjuda specialistmödravård, antenatalvård, eftervård och neonatalvård.

– Vi kommer att ha fyra platser för barn som behöver okomplicerad neonatalvård. Det vill säga barn som exempelvis väger mer än 1 500 gram och som inte behöver respirator eller har kramper, säger Minna Lönnstedt. 

Att sjukhuset ska lyckas rekrytera tillräckligt många obstetriker, barnmorskor, barnsjuksköterskor, neonatologer, och undersköterskor till dess att kliniken slår upp portarna tvivlar hon inte på. 

– Men exakt hur många vi behöver rekrytera vet vi inte ännu, allt beror på hur vi utvecklar vårt arbetssätt, säger Minna Lönnstedt. 

Läs också: Här saknas barnmorskor till 1 900 förlossningar 

Ett ledningsteam kommer att hålla i utvecklingsarbetet under hösten. Och enligt Minna Lönnstedt tittar man bland annat på vilka arbetsuppgifter som kan utföras av andra än medicinskt utbildad personal, och på antalet förlossningssalar och eftervårdssalar. 

– Behöver man byta från förlossningsrum till eftervårdsrum eller kan man vara kvar på förlossningsrummet innan man går hem om man inte behöver stanna flera dygn? Sånt håller vi också på och se över, säger hon. 

Minna Lönnstedt säger att sjukhuset kommer att behöva rekrytera personal från andra sjukhus, men hoppas också kunna locka tillbaka barnmorskor, undersköterskor och obstetriker som gått över till öppenvården. 

– Vi kommer att behöva rekrytera från öppenvården och andra delar av vården, och det vill vi göra genom att bli den här attraktiva arbetsgivaren och skapa en nytänkande förlossning där barnmorskor och obstetriker vill jobba, säger hon. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev