Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Beslut om gravida i covidvården blir vägledande

Publicerad: 24 november 2020, 12:35

Skyddsutrustning räcker inte. Gravida ska inte arbeta nära patienter smittade med covid-19, anser Arbetsmiljöverket.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Gravida ska inte arbeta nära patienter smittade med covid-19. Det har Arbetsmiljöverket nu beslutat – för andra gången.


Ämnen i artikeln:

Region Värmland

Det var i mitten på september som Arbetsmiljöverket tog beslut om att gravida inte bör arbeta med covidsmittade patienter. Detta efter begäran från ett skyddsombud från Vårdförbundet i Region Värmland. Några dagar efter att beslutet tagits valde Region Värmland att överklaga. 

Under måndagen meddelade Arbetsmiljöverket att de står fast vid sitt beslut om att gravida inte bör arbeta nära covidsmittade. Trots att beslutet gäller anställda i Värmland kommer det att fungera det vägledande. 

”Arbetsmiljölagen och våra föreskrifter gäller på alla arbetsplatser. Vi tar alltid ställning i varje enskilt ärende när det gäller begäran från skyddsombud. Får vi in liknande ärenden kommer vi att fatta liknande beslut. Gravida ska inte ha arbetsuppgifter där de utsätts för det nya coronaviruset”, skrev Ulrika Scholander, sektionschef vid Arbetsmiljöverket på myndighetens hemsida i samband med att det första beslutet togs. 

Marina Tuutma, andre vice ordförande för Läkarförbundet och ordförande för förbundets arbetsmiljögrupp välkomnar beslutet. 

– Det har tagit extremt lång tid för Arbetsmiljöverkets att komma med ett slutgiltigt svar, men vi är väldigt glada över att det kom nu med tanke på hur läget har utvecklats den senaste tiden med fler sjuka, säger hon. 

Förbudet mot att låta gravida arbeta med covid19-patienter börjar gälla den 25 november. Enligt beslutet kan Arbetsmiljöverket utfärda vite på 150 000 kronor för varje gång förbudet bryts. 

Relaterat material:

Arbetsmiljöverkets beslut om gravida efterlängtat 

 

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Värmland

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev