Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Corona lyfter kommunalarnas löner

Publicerad: 3 november 2020, 11:21

Ett engångsbelopp på 5 500 kronor ingår i avtalet som tecknades i dag.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Ett fyraårigt avtal är klart. ”Det blev inte bara applåder. Det blir generösa löneökningar”, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Ämnen i artikeln:

KommunalSKR

T


Ett engångsbelopp på 5 500 kronor och mer än vad facket krävt till de yrkesutbildade, är en del av resultatet från förhandlingarna mellan Kommunal och SKR. Pandemin hjälpte till medger Tobias Baudin. ”Ett riktigt jäkla bra kollektivavtal” kallar Kommunals ordförande produkten av de nu färdiga förhandlingarna.

– Jag är förbaskat nöjd. Det här innebär rejäla löneökningar och det innebär att dagarna före jul kommer Kommunals medlemmar få ett engångsbelopp på 5 500 kronor, säger han.

Engångsbeloppet är förstås baserat på hur hög sysselsättningsgrad den anställde har.

Kollektivavtalet sträcker sig över 41 månader, nästan ett år längre än det nyss tecknade normerande industriavtalet. Det sista året innehåller inga siffror utan är tänkt att följa löneökningstakten på resten av arbetsmarknaden.

De första två åren ger avtalet en löneökning på 2 procent per år, drygt 500 kronor mer i månaden i snitt. Därtill kommer en extrasatsning på yrkesutbildade på 0,6 procent per år, någon hundralapp i månaden ungefär, enligt Kommunal. 2022 blir löneökningen 1,4 procent, med ytterligare 0,6 procent till yrkesutbildade.

Det innebär högre löneökningar än märket som industrin satt på 5,4 procent på 29 månader, men enligt Tobias Baudin sker vissa avräkningar, bland annat höjs ingångslönerna ett par månader senare, vilket sammantaget gör att båda parter tycker sig följa industrins normering, märket.

I den osäkra tid som råder är parterna nöjda med att man kommit överens om ett långt avtal.

– Det har varit väldigt viktigt att få ett långt avtal. Vi har nu också ett avtal som tar höjd för att vi kommer att ha en annan tid efter pandemin, säger Joakim Larsson, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) förhandlingsdelegation till TT.

Även Akademikerförbundet SSR är färdiga med sina förhandlingar med SKR. Facket lyckades få till retroaktiva löneökningar från april. Även det avtalet är på fyra år, men där nämns inga siffror för löneökningarna, utan det förhandlas lokalt.

Olle Lindström, Helena Wande/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev