Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Coronautbrott på iva i Sollefteå

Publicerad: 22 december 2020, 09:50

Sollefteå kan inte låna personal från andra sjukhus i regionen, och har beordrat frisk iva-personal att jobba extra. (Bilden är inte från ett annat sjukhus.)

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

”Extremt ansträngt”. Flera personer som arbetar på intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Sollefteå har insjuknat.


Ämnen i artikeln:

Covid-19Sollefteå sjukhus

Coronautbrottet på intensivvårdsavdelningen, som P4 Västernorrland var först att berätta om, har lett till ett ”extremt ansträngt” läge på hela sjukhuset – inklusive iva.

Det uppger avdelningschefen Emma Lassen Molander. Den friska personalen får dra ett tungt lass, fortsätter hon.

– En del av de som jobbar under dagen måste komma tillbaka för att även jobba nattpasset. Det är väldigt påfrestande för dem.

”Vill inte sprida skrämsel”

Smittan uppstod bland personalen för ungefär en vecka sedan, enligt iva-chefen, men hon vill varken kommentera hur den uppstod eller hur många som har bekräftats smittade.

– Det känns viktigt att inte sprida skrämsel ute i vårt upptagningsområde. Vi har begränsat med resurser nu, men tar fortfarande emot patienter i behov av vård, säger Emma Lassen Molander.

Nu arbetar ledningen aktivt med smittspårning och smittstädning. 

– All personal är provtagen. Dessutom begränsar vi in- och utgång.

Enligt iva-chefen kan Sollefteå inte låna personal från andra sjukhus i regionen.

– Alla har ett ansträngt läge just nu. Vi får lov att lösa det här lokalt. Vi har hjälp från operations- och anestesipersonal här i Sollefteå. Dessutom transporterar vi patienter till andra sjukhus, Emma Lassen Molander.

Ingen covid-vård

Enligt region Västernorrlands senaste siffror om covid-läget, som publicerades vid lunchtid på tisdagen, vårdas 86 personer på sjukhus och sex personer på iva inom hela regionen.

På grund av vår personalsituation har vi ingen covid-vård på Sollefteå sjukhus just nu, säger Emma Lassen Molander.

Ingen mer personal

Flera patienter har flyttats från Sollefteå till närliggande sjukhus. Men någon personalförstärkning från andra sjukhus i regionen är inte aktuellt, enligt Lena Carlsson, sjukhusdirektör.

– Eftersom hela regionen drabbats hårt, och det har slagit mot alla sjukhus, så finns inte möjligheten att komma och rycka in från andra sjukhus – man måste lösa situationen på sitt sjukhus, säger Lena Carlsson.

Sjukhusdirektören har varit i kontakt med primärvården, som lyder under en annan förvaltning för att se om personal kan tas därifrån. Det verkar heller inte finnas någon möjlighet att få hjälp från grannregionerna.

– Vi har varit i kontakt med andra regioner och stöttar varandra, men vår södra grannregion Gävleborg har det ännu tuffare än vi. Nån personal kommer inte att kunna komma och rycka in, säger Lena Carlsson.

Hon hoppas att situationen på Sollefteå sjukhus lättar sig inom kort, och säger att utbrottet verkar ha lugnat ner sig.

– Det är alltid väldigt svårt att säga, och det är en av de saker vi lärt oss under pandemin – smittan tar ibland oberäkneliga vägar. Det vi hittills sett är att det verkar som att utbrottet stannat av, men än så länge ser vi ju följderna av det, säger Lena Carlsson.

Jesper Karlsson/TT

Klara Stefansson/TT

Lucas Brischetto/TT

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Covid-19Sollefteå sjukhus

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev