Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsvillkor

Danska sjuksköterskor strejkar

Publicerad: 14 April 2008, 08:45

I princip alla offentliganställda danska sjuksköterskor kommer att gå ut i strejk på onsdag, den 16 april. Det står klart sedan medlaren gett upp.


Alla sjuksköterskor som är anställda i regioner och landsting är uttagna i strejk, men några av dem kommer att arbeta ändå, eftersom de har nödberedskap.

– Våra avdelningar och förtroendevalda har under de senaste veckorna förhandlat om nödberedskaper över hela landet, så att inte medborgare med akut livshotande tillstånd blir drabbade av strejken. Naturligtvis inte. Vi har ingen önskan om att ta patienterna som gisslan, säger Connie Kruckow, ordförande i det danska sjuksköterskefacket Dansk sygeplejeråd, i ett pressmeddelande.

Den fackliga samarbetsorganisationen Sundhetskartellet, där Dansk sygeplejeråd ingår, har krävt löneökningar på 15 procent under de kommande tre åren – något som arbetsgivarna i regioner och kommuner inte kunnat acceptera. Arbetsgivarsidan har erbjudit löneökningar om 12,8 procent.

Efter förhandlingar i fredags kväll kom också den inkallade medlaren fram till att det inte gick att komma längre och därför bryter nu strejken ut på onsdag.

Dansk sygeplejeråd betonar att sjuksköterskor i regioner och kommuner bör tjäna lika mycket som privat anställda sjuksköterskor.

– Vi vill ha likalön. I dag tjänar en offentligt anställd sjuksköterska bara 73 kronor varje gång en privatanställd med samma utbildningsnivå tjänar 100 kronor. Det är viktigt att vi vid varje ny överenskommelse kommer närmare likalön. Därför ska vi ha en löneökning på 15 procent denna gång, säger Connie Kruckow.

Fackförbunden har redan planerat en stor demonstration i Köpenhamn på fredag.

Relaterat material

Danska sjuksköterskor kan hindras från att strejka

Svenska sjuksköterskor uppmanas undvika Danmark

Danska sjuksköterskor gör sig redo att strejka för högre löner

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev