Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Danska strejken fortsätter

Publicerad: 15 maj 2008, 09:11

Danska strejken fortsätter

Parterna i den danska vårdkonflikten har ännu inte kunnat nå en överenskommelse. Bland stridsfrågorna finns huruvida pengar som i dag går till vikarier kan användas till högre löner åt de fast anställda sjuksköterskorna.


Strejken på de danska sjukhusen fortsätter, sedan också den senaste träffen mellan parterna visat sig vara resultatlös.

Den fackliga samarbetsorganisationen Sundhetskartellet, där sjuksköterskornas fackförbund Dansk sygeplejeråd ingår, har krävt löneökningar på 15 procent under de kommande tre åren – något som arbetsgivarna i regionerna inte kunnat acceptera. Arbetsgivarsidan har erbjudit löneökningar om 12,8 procent.

Dansk sygeplejeråd vill att delar av de pengar som regionerna lägger på sjuksköterskevikarier i stället ska gå till högre löner åt de fast anställda sjuksköterskorna.

Enligt tidningen Berlingske Tidene lägger de danska sjukhusen varje år upp emot en miljard danska kronor på att hyra in främst sjuksköterskevikarier. Dansk sygeplejeråd beräknar att det saknas minst 1 500 sjuksköterskor.

Men medan facket vill att vikariepengarna ska gå till generella löneökningar för sjuksköterskorna, kan arbetsgivarsidan bara tänka sig att en del av summan kan användas i lokala löneförhandlingar.

– I verkligheten kan inte sjuksköterskorna få del av vikariepengarna som en del av överenskommelsen. Man kan bara flytta pengarna, om man kan se att det ändrar någonting ute i den verkliga världen. Men om man flyttar vikariepengarna till högre löner för sjuksköterskor så kvarstår fortfarande vikarieproblemen, för det kommer ju inte plötsligt mirakulöst fler sjuksköterskor, säger hälsoekonom Kjeld Møller Pedersen till danska Dagens Medicin.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev