Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

De förebygger självmord i brett samarbete

Publicerad: 27 maj 2022, 12:00

När polis eller socialtjänst i västra Värmland blir villrådiga om vad de ska göra när de möter personer med psykisk ohälsa, kan de kontakta Ingunn Granum, mobil akutläkare. Jonas Wendel är polis i Arvika.

Foto: Tommy Pedersen/Bildbyrån

I västra Värmland samarbetar regionens mobila akutläkare med polis och socialtjänst kring personer med psykisk ohälsa. Det har blivit en del i omställningen mot god och nära vård.


Ämnen i artikeln:

Region VärmlandToppnyheter ArbetslivAkutsjukvårdPrimärvårdToppnyheterToppnyheter Kommunal Hälsa

Vid en granskning av suicidpreventionen i den egna regionen, fick den mobila akutläkaren Ingunn Granum, anställd vid Sjukhuset Arvika, en tankeställare. I blåljusgruppen berättade en polis om sin förtvivlan över det ökande antalet uppdrag i västra Värmland som handlar om personer med psykisk ohälsa. Hur ska man undvika att köra folk som inte vill till sjukhus dit? undrade polisen, som upplevde ett glapp mellan prevention och tvång.

Så inleddes nästan direkt ett samarbete.

– Vad jag vet har man ingenstans kommit så långt med mobil akutläkare som dessutom har direktkontakt med polis och socialtjänst, säger Ingunn Granum, som även sitter med i Svensk förening för akutsjukvårds prehospitala utskott och kan jämföra med övriga Sverige.

Läs också: Fler självmord när äldre får sömnmedel 

Kommunerna som ingår i samarbetet med region och polis är Säffle, Årjäng, Eda och Arvika. 

När polisen eller socialtjänsten är oroliga för att någon med till exempel missbruk eller vanföreställningar skulle behöva tas om hand akut för att inte ta livet av sig eller komma till skada, kan de ringa Ingunn Granum, som antingen kan komma förbi - om personen tillåter - eller ge råd till polisen.  

– Åker jag dit gör jag ofta ”mini-sipar” (samordnad individuell plan, reds anm.) på stört. Jag kan kontakta biståndsbedömningen, slutenvården eller vårdcentralen, till exempel. Men jag måste vara ödmjuk och göra individuella bedömningar, alla har en fri vilja. Vi vill ju undvika både lidande och onödiga ambulanstransporter, det är så långa avstånd här och blåljusresurser är livsviktigt att hushålla med.

Det är bara en månad sedan det suicidpreventiva samarbetet startade. Som mobil akutläkare i ett knappt år har Ingunn Granum fått kontakter med både öppen- och slutenvården och ser goda förutsättningar för verksamheten.

– Jag ser att alla vill så mycket och är grymt motiverade, det är viktigt om vi ska klara omställningen till nära vård, säger hon.

Hans Karlsson, tidigare chef på vård- och omsorgsavdelningen på Sveriges Kommuner och Regioner, numera kommundirektör på Arvika kommun, är överlycklig över samarbetet mellan de olika samhällsaktörerna. Han beskriver det som ”något av det bästa jag har sett” för att nå såväl personcentrering som nära vård.

– Fast alla inblandade är nog inte medvetna om att det är nära vård de håller på med, säger han roat. 

Frågan om han tror att samarbetet kan minska antalet självmord är förstås svår att svara på.

– Det är ju det yttersta målet men vi måste jobba förebyggande med den breda psykiska folkhälsan. Det här blir insatser i skarpt läge där man måste hitta alternativ och det kommer att bli svårt att mäta resultatet, säger Hans Karlsson. 

Ingunn Granum har också svårt att se hur vinsterna ska beräknas. 

– Jag försöker sätta pinnar på det jag gör men verksamheten går ju över alla myndighetsgränser, det blir svårt att veta vilka vinster exempelvis socialtjänsten får genom det jag gör. Vi behöver ha tillit till varandra i systemet vilket också ökar förutsättningen för patienten att ha tillit till oss.

Läs också: Här kommer akuten hem till patienten 

 

Speciella arbetstider

Som mobil akutläkare åker Ingunn Granum ut till patienter i Västra Värmland, många på särskilda boenden, mellan klockan 8 och 16. Hon har dock telefontid varje vardag 8–20, oavsett vad hon gör. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

Susanna Pagels

Reporter

susanna.pagels@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev