Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

DO friar Karolinska om repressalier mot läkare

Publicerad: 14 juli 2021, 07:34

DO Lars Arrhenius tycker inte att det är bevisat att Karolinska universitetssjukhuset utsatt en läkare för repressalier efter att hen gjort en anmälan om antisemitiska trakasserier.

Foto: Tomas Gunnarsson

Det är inte bevisat att Karolinska utsatt en läkare för repressalier efter att hen anmält antisemitiska trakasserier, anser DO.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhuset

I början av förra året riktade Diskrimineringsombudsmannen, DO, kritik mot Karolinska universitetssjukhuset för att sjukhuset inte tillräckligt utrett påstådda antisemitiska trakasserier. Läkaren som upplevde trakasserierna uppgav även att hen utsatts för repressalier med anledning av sin tidigare anmälan om trakasserier, vilket fick myndigheten att utreda ytterligare.

Läs mer: DO kritiserar Karolinska 

Nu är den utredningen klar. DO har under arbetets gång inte hittat något som ”ger stöd för att Karolinska universitetssjukhuset har överträtt repressalieförbudet i diskrimineringslagen”, enligt beslutet.

Läkaren hade bland annat uppgett att hens specialiserade arbetsuppgifter, forskning, löneutveckling och möjlighet till vidareutbildning påverkats negativt efter anmälan om trakasserier. 

Läs mer: DO: Läkarförbundet har diskriminerat 

Myndighetens sammanfattande bedömning är att läkaren inte har missgynnats ifråga om kompetensutveckling. Det är dock, enligt DO, utrett att läkaren nekats förnyat resursintyg, fått förändrade arbetsuppgifter och att en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, om så kallar riskbeteende varit ogrundad.

Kommentera

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev