Arbetsvillkor
Etikexpert listar onödiga övertramp på sociala medier
Publicerad: 27 april 2018, 14:04
Thomas Lindén, ordförande i Sveriges läkarförbunds etik- och ansvarsråd.
Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån
Visst, du kan ha chefen från helvetet. Men Facebook, Twitter och andra sociala medier är inte rätt ställe att gnälla på. I värsta fall kan du få sparken eller till och med bli skadeståndsskyldig – om du jobbar för en privat vårdgivare.
Varje arbetsgivare har sina regler för sociala medier. Så även inom sjukvården. Dagens Medicin har flera gånger rapporterat om anställda som hamnat i konflikt efter inlägg på bland annat Facebook. Som en hjälp på vägen har Läkarförbundet tagit fram riktlinjer för sociala medier.
– Olika arbetsgivare tål olika mycket, så det finns skäl att hålla reda på vad som gäller för verksamheten. Den stora skillnaden är mellan offentliga och privata arbetsgivare, säger Thomas Lindén, ordförande i Sveriges läkarförbunds etik- och ansvarsråd.
Alla offentligt anställda omfattas av meddelarfrihet och har större frihet i vad de får lov att säga än privatanställda. Budskapet från Läkarförbundet och Vårdförbundet är dock kristallklart, oavsett var du arbetar: namnge aldrig patienter på sociala medier.
Du ska dessutom, enligt facken, akta dig för att facebooka och twittra patientärenden. Även om du själv inte nämner några namn kan andra skriva kommentarer som gör att det går att identifiera plats och person. Det gäller också när du vill lyfta fram bra eller roliga saker som hänt på jobbet.
– Man kan tycka att det är kul att lägga ut på Facebook att ”nu har jag gjort min första bukoperation”. Det är anonymt och ingen förstår vem patienten är. Men någon annan kanske skriver en kommentar ”jag trodde inte att man skulle operera på avdelning 64 i dag” – och då förstår man genast var operationen var.
– Eller någon kommenterar inlägget ”haha, det kunde man aldrig tro så full som du var vid midnatt i går”, säger Thomas Lindén.
Att lufta sitt missnöje med kollegor, chefer eller arbetsmiljö på sociala medier bör också undvikas. Det kan få konsekvenser, även om kritiken sker på ett privat Instagramkonto eller i en sluten Facebook-grupp.
Förra året anmälde ett landsting i norra Sverige en tidigare anställd läkare till Inspektionen för vård och omsorg. Läkaren hade publicerat patientrelaterade uppgifter i sociala medier som en del i vad som beskrevs som en konflikt med kollegor och verksamhetschef.
– Ett gott råd är att försöka lösa sådana problem genom dialog med sin arbetsgivare, säger Thomas Lindén.
Annars kan det svida i plånboken.
– Arbetsgivare kan ge en varning, de kan ge löneavdrag och de kan skilja personen från anställningen om övertrampet är grovt. Om man jobbar hos en privat arbetsgivare kan man också bli stämd och krävd på skadestånd för att ha skadat varumärket, säger Thomas Lindén.
Privatanställda har nämligen ofta skrivit på en lojalitetsklausul i samband med anställningen.
– Det är rätt ovanligt att anställningen ifrågasätts. Andra straffåtgärder får vi nog ofta inte reda på. Det är svårt att veta hur vanliga de är, säger Thomas Lindén.
Vårdförbundet delar den bilden.
– Vi har haft något enstaka fall där det blivit diskussion. Men man ska vara medveten om att Facebook är ett offentligt forum, och att det du skriver kan spridas så att fler än dina vänner kan se, säger Gunilla George, ordförande för Vårdförbundet i Stockholm.