Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Färdigförhandlat om nationella taxan

Publicerad: 18 december 2020, 13:14

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Parterna är överens. Ersättningen på nationella taxan höjs med 2,3 procent nästa år.


Ämnen i artikeln:

FysioterapeuternaSKRLäkarförbundet

Läkarförbundet, Fysioterapeuterna och Sveriges Kommuner och Regioner har förhandlat fram en överenskommelse om hur ersättningen ska se ut för de privatpraktiserande läkare och fysioterapeuter som är verksamma på nationella taxan. 

Ersättningen höjs med 2,3 procent 2021, med möjlighet till förlängning över 2022. Parterna för också samtal om hur taxan ska utvecklas, utifrån förslagen om god och nära vård och är enligt ett pressmeddelande ”ense om att att de vårdgivare som i dag verkar enligt den nationella taxan i framtiden bör ingå som en integrerad del av hälso- och sjukvårdssystemet”.

”Det är glädjande att vi lyckats sluta en bra överenskommelse för de fysioterapeuter som omfattas av den nationella taxan. Vi tycker också att det är positivt att vi i samband med förhandlingarna påbörjat samtal med SKR och Sveriges läkarförbund om utveckling och förändring av taxan”, säger företagarrådets ordförande och Fysioterapeuternas vice ordförande Cecilia Winberg, som vid årsskiftet tillträder som ordförande i pressmeddelandet. 

Även Läkarförbundet är nöjt. 

”Det är välkommet att parterna nu är överens om ersättningarna enligt nationella taxan och det är ett steg framåt att parterna för samtal om hur framtiden ska se ut för de verksamheter som omfattas av överenskommelsen. Läkarförbundet kommer i dessa samtal att slå vakt om en utveckling av den nationella taxan som värnar de små privat drivna verksamheterna, vilka kännetecknas av en god kontinuitet för patienterna”, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande i Sveriges läkarförbund i pressmeddelandet.

 

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev