Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Finländsk sjukvårdspersonal strejkar och demonstrerar

Publicerad: 1 april 2022, 15:14

25 000 sjukvårdsanställda gick ut i strejk i dag för högre löner och bättre arbetsvillkor.

Foto: Getty Images

Sjukvårdsstrejken i Finland är ett faktum. I dag, 1 april, gick 25 000 vårdanställda i sex av grannlandets sjukvårdsdistrikt i strejk.


Ämnen i artikeln:

Strejk och varsel

Operationssalar har stängt och icke brådskande operationer flyttas fram. I landets största sjukvårdsdistrikt kallat HUS, Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, stängs 80 av 140 operationssalar, enligt sajten och public service-kanalen Svenska Yle i Finland.  

Vid universitetssjukhuset i Kuopio har bland annat neurologi- och neurokirurgiavdelningen stängts, liksom akuten och ortopeden samt en del psykiatriavdelningar. I Åbo finns bara beredskap för ett kejsarsnitt i taget, rapporterar Svenska Yle. Även i distrikt som inte tagit ut personal i strejk märks den ändå, bland annat eftersom laboratorie- och röntgentjänster normalt köps in från HUS.   

Strejken omfattar de sex sjukvårdsdistrikten Helsingfors och Nyland (HUS), Norra Savolax, Norra Österbotten, Egentliga Finland, Birkaland och Mellersta Finland. Den drivs av de fackliga förbunden Tehy, som framför allt organiserar sjuksköterskor, och Super.  

Strejkens storlek har fått regeringen att blanda sig i, kunde HBL, Hufvudstadbladet, rapportera sent i går. Regeringen lovade då snara lagändringar för att garantera mer så kallat skyddsarbete, om situationen så kan kräva. Skyddsarbete är den vård som måste utföras för att patientsäkerheten inte ska äventyras.  

Skälet till strejken är att förhandlingarna, där de vårdanställda begärt högre lön och bättre arbetsvillkor, brutit samman, som Dagens Medicin berättat.  

Under dagen har åtskilliga demonstrationer genomförts i Finlands större städer med krav på arbetsgivarna. 

Strejken i nuvarande form pågår i två veckor. Får sjukvårdspersonalen inte gehör för mer av sina krav tas 40 000 personer i 13 sjukvårdsdistrikt ut i strejk om 14 dagar.

Läs också: Finlands vårdpersonal går snart ut i strejk för högre lön 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Susanna Pagels

Reporter

susanna.pagels@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Strejk och varsel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev