Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Förhandlingar om ändrat krislägesavtal inleds

Publicerad: 13 maj 2021, 09:52

Sjuksköterskan Minna Fridell i Jönköping är en av dem som arbetat i vecka efter vecka på krislägesavtalet.

Foto: Johanna Svensson/Bildbyrån

Sveriges Kommuner och Regioner inleder förhandlingar med fackförbunden om förändringar i krislägesavtalet utifrån erfarenheterna från pandemin.


Ämnen i artikeln:

KrislägesavtalCovid-19SKR

Avtalet reglerar villkor och ersättningar för arbetstagare vid krisläge, däribland sjukvårdspersonal. Det innebär längre arbetstid och högre lön i form av en krisersättning på 120 procent av lönen per timme, sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme. Arbetsgivaren måste dock först ha försökt lösa situationen på egen hand.

SKR och Sobona inleder nu förhandlingar om förändringar i avtalet med de fackliga organisationerna inom kommunsektorn, enligt ett pressmeddelande.

Läs också: Hon har jobbat 36 till 64 timmar i veckan – i fyra månader 

Dagens Medicin skrev i början av maj om de problem som såväl arbetsgivare som fackförbund ser med avtalet – som i några regioner har löpt på utan avbrott i flera månader.

”Krislägesavtalet är utformat för att möta svåra kriser och akuta situationer, och har i huvudsak fungerat väl under den pågående pandemin. Däremot ser vi att avtalet behöver anpassats bättre när en kris är så pass lång och utdragen som coronapandemin”, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef vid Sveriges Kommuner och Regioner SKR, i ett pressmeddelande.

I dag är krislägesavtalet aktiverat i sju regioner, men har tidigare varit aktiverat i totalt tio regioner under pandemin.

Enligt SKR har avtalet möjliggjort en 30-procentig kapacitetsökning av bemanningen i hälso- och sjukvården, men det har också satt press på personalen.

Marielle Theander Olsson/TT

Dagens Medicin

Relaterade artiklar

Krislägesavtalet kan knådas om efter kritik 

 

Krislägesavtalet ersätter lag och avtal – så fungerar det 

 

Följ all vår bevakning om krislägesavtal 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

KrislägesavtalCovid-19SKR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev