Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Förhandlingar om krislägesavtalet förlängs

Publicerad: 1 juni 2021, 08:59

Ett tiotal regioner har tillämpat krislägesavtalet under pandemin för att få personalresurserna att räcka till. Avtalet innebär att definierad personal får ha en arbetstid på upp till 48 timmar i veckan.

Foto: Johanna Svensson/Bildbyrån

Slutdatum för förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare om ändringar i krislägesavtalet har skjutits upp från 31 maj till 9 juni.


Ämnen i artikeln:

KrislägesavtalSKRVårdförbundetLäkarförbundetKommunalI korthet

– Det gäller att hitta en balans mellan skydd och ersättningar för medarbetarna och arbetsgivarnas möjligheter att hantera långvariga kriser. Vi är inte riktigt i mål och väljer därför att fortsätta förhandlingarna, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, i ett pressmeddelande.

Läs också: Krislägesavtal kan knådas om efter kritik 

SKR och Sobona från arbetsgivarsidan förhandlar med bland andra Vårdförbundet, Läkarförbundet och Kommunal samt ett antal andra fackförbund utanför vården.

Om parterna inte kan enas om hur avtalet kan förändras kan det sägas upp från och med 1 september, men ingen önskar ett avtalslöst tillstånd. Ett tiotal regioner har tillämpat krislägesavtalet under pandemin för att få personalresurserna att räcka till. Avtalet innebär att definierad personal får ha en arbetstid på upp till 48 timmar i veckan med en ersättning på 120 procent. 

Läs också: Hon har jobbat 36 till 64 timmar i veckan – i fyra månader 

Krislägesavtalet var från början utformat för korta, intensiva insatser, inte så långvariga kriser som en pandemi. Det utsätter personalen för hårda påfrestningar.

 

Susanna Pagels

Reporter

susanna.pagels@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev