Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Förslag: Dubbel övertidspeng för vårdpersonal

Publicerad: 27 april 2021, 13:11

Bild 1/2  Centrallasarettet i Växjö. Arkivbild.

Foto: Michael Breider

Med dubbel ersättning för övertid och extrapass ska vårdpersonal i Kronobergs län lockas att jobba ännu mer. Smittokurvan går fortsatt upp och regionledningen befarar att toppen inte nåtts ännu.


Ämnen i artikeln:

Region KronobergCovid-19I korthetIntensivvård

– Oavsett om man jobbar en eller flera timmar och oavsett om det är enkel eller kvalificerad övertid så dubblar vi den ersättningen, säger regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M) vid en pressträff.

Förslaget ska tas upp på ett möte i regionstyrelsen senare i veckan och han räknar med att få oppositionen med sig. Till att börja med ska det gälla under maj månad, men om den negativa utvecklingen inte bryts kan det komma att förlängas. Läkare föreslås få dubbel ekonomisk ersättning om de tar tätare jourer.

– Det är ett sätt att försöka få in en frivillighet i att få in medarbetare som kan ställa upp och hjälpa oss i denna situation.

Farhågan är att Kronobergs län ännu inte har nått toppen i den tredje vågen och läget är redan ansträngt. Strax under 50 patienter med covid-19 vårdas på sjukhus, varav 8 får intensivvård.

Vid det extrainsatta regionstyrelsemötet ska man också fatta beslut om en sommarpresent till personalen i form av ett presentkort på 2 000 kronor.

– Extraersättning i all ära, men det vi verkligen behöver är att få ner belastningen på sjukvården och det enda sättet att göra det är att få ner smittan, säger Mikael Johansson.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev