Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsvillkor

Hård kritik mot planer på omplacering av läkare vid strejk

Publicerad: 14 April 2008, 13:10

Läkarförbundets första vice ordförande, Marie Wedin, anser inte att läkare ska kunna flyttas runt för att minska effekterna av en eventuell vårdstrejk. – Vi ska inte hjälpa till att ta udden av strejken, säger hon.


Eftersom läkarna i Region Skåne är anställda av just regionen och inte vid exempelvis ett visst sjukhus finns möjligheten för arbetsgivaren att kommendera en anställd till en annan arbetsplats än den ordinarie.

För att kunna hålla i gång sjukvården så mycket som möjligt i händelse av att Vårdförbundets medlemmar går ut i strejk undersöker Region Skåne nu möjligheterna att tillfälligt omplacera läkare.

Tanken är att läkare ska flyttas från sjukhus och vårdcentraler som berörs av strejken till sådana som inte berörs.

– Det skulle vara ett brott mot vår neutralitet i konflikten. Det är fel av arbetsgivarna att tilldela någon en ny arbetsplats bara för att minska effekten av en strejk. Och det handlar ju inte om att byta avdelning utan om att jobba på helt andra ställen, säger Marie Wedin.

Men är det inte viktigt att ni går in och hjälper till så att inte patienter drabbas?

– Det är sorgligt att patienter drabbas. Men om de inte skulle påverkas så skulle vi inte ha några strejker. Nu har Vårdförbundet ansett att det är rimligt att planerade operationer påverkas - det är inte min sak att avgöra om det är rätt. Men våra medlemmar ska inte hjälpa arbetsgivaren.

Sedan personalen vid Helsingborgs lasarett informerades om arbetsgivarens planer i fredags, den 11 april, har hon fått en mängd frågor från medlemmar som undrar hur de ska göra om de kommenderas till en annan arbetsplats.

Marie Wedin har alltså sin linje klar men hon har också bett Läkarförbundets jurister undersöka frågan för att se om hon har juridiskt stöd för sin åsikt. Besked från dem väntas på onsdag.

Läs samtliga artiklar om Vårdförbundets lönestrid här på dagensmedicin.se

Läs också: Omplacering hotar läkare

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev