söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Historiskt stor läkarstrejk i Storbritannien

Publicerad: 11 april 2023, 09:27

Storbritanniens hälsominister Steve Barclay säger att konflikten kvarstår på grund av "orealistiska" krav på 35-procentiga löneökningar.

Foto: Jacob King

Tiotusentals AT-läkare har pausat sitt arbete i Storbritannien. Strejken är en av de största som drabbat den brittiska vårdapparaten.

Ämnen i artikeln:

LönerStrejk och varsel

TT


Strejken inleddes på tisdagen och ska pågå i fyra dagar. På lördag morgon återupptas arbetet. På arbetsgivarsidan larmas det om att så många som 350 000 planerade operationer och läkarbesök behöver ställas in.

Stephen Powis, högste chef för vården i England, beskriver strejken som det största avbrottet i verksamhetens historia.

– Akut, brådskande och kritisk vård kommer att prioriteras, men en del patienter kommer dessvärre att få sina besök uppskjutna, sade han på måndagen.

Läs också: Klart med nya lönenivåer för läkare

De strejkande läkarna kräver högre löner och bättre arbetsvillkor. Det har skett flera större strejker inom den statliga vårdapparaten NHS den senaste tiden – i ett läge där det råder personalbrist, pandemin har orsakat stora vårdköer och de anställdas reallöner sjunker på grund av inflationen.

Storbritanniens hälsominister Steve Barclay säger att konflikten kvarstår på grund av "orealistiska" krav på 35-procentiga löneökningar.

Enligt Mike Greenhalgh, vice ordförande i det brittiska vårdförbundet BMA:s utskott för AT-läkare, har de funnits tillgängliga för nya samtal under hela påskledigheten.

– Det är svårt att förhandla när det bara är den ena parten som gör det och regeringen inte alls går oss till möte på den fronten, säger han.

Läs också: Vårdavtal i strejkernas England

Kommentarer

2023-04-12

Ni har skrivit att AT läkarna i Storbritannien strejkar. Det är inte helt korrekt. Alla läkare från AT läkarnivå upp till men inkluderar inte ”consultants”, som i Sverige skulle motsvara överläkarna, strejkar. Det innebär att underläkare, AT läkare, ST läkare och vikarierande läkare strejkar.

Setareh

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev