måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Högre lön bara ett sätt att locka fler

Publicerad: 15 september 2005, 13:00

Det finns många sätt att locka till sig AT-läkare. På en del sjukhus används lönen som konkurrensmedel. Högst i löneligan ligger sjukhusen i Eksjö och Värnamo med ingångslöner på 28 000 kronor. Men bland de mest populära sjukhusen finns också flera som bara erbjuder lägsta möjliga ingångslön, bland dem Lasarettet Trelleborg och Danderyds sjukhus.

Ämnen i artikeln:

AT-läkareVärnamo sjukhus

Trenden att högre lön ger fler ansökningar har varit tydlig under de senaste årens undersökningar inför Dagens Medicins AT-guide. Höstens guide visar att det ökade intresset för dessa sjukhus håller i sig.  

Sedan Värnamo sjukhus drog ifrån i löneligan har antalet sökande till AT-platserna ökat med runt 200 procent. Inför höstens antagning kom det in 5,7 ansökningar per AT-block. Detta att jämföra med ansökningarna våren år 2002 då inte mer än 1,8 ansökningar per block kom in till sjukhuset. För tre år sedan fick en nytillträdd AT-läkare en ingångslön på 23 600 kronor i Värnamo. I dag ligger lönen på 28 000 kronor.

Konkurrerar med lönen  Endast Höglandssjukhuset Eksjö har en lika hög ingångslön, och även där har antalet ansökningar tredubblats sedan den kraftiga löneökningen. Jämfört med lägstalönen på 21 500 kronor ligger alltså Värnamo sjukhus 6 500 kronor högre. Det innebär att AT-lönen  inte är långt ifrån vad vissa sjukhus ger i ingångslön för en ST-läkare.

- Vi är ju ett litet sjukhus som ligger mitt i landet. Den geografiska attraktionskraften som finns i kuststäder och på universitetsorter saknar vi. Då kan man se det här löneläget som en kompensation för detta, säger Sven Jacobsson, personaladministratör på Värnamo sjukhus.

Men pengar är inte det enda sättet att locka till sig AT-läkare. De större orterna och utbildningsorterna är betydligt mer populära än Värnamo om man tittar på hur många som söker sig dit jämfört med antalet tillgängliga AT-block.

Det sjukhus som leder popularitetsligan är dock inget av de stora. Lasarettet Trelleborg har sedan år 2001, med ett enda undantag, legat i toppen när det gäller antalet sökande per AT-block. Detta trots att lasarettet konsekvent tillämpat lägstalönsprincipen. Inför hösten slogs sammanlagt 66 personer om de två platserna. Detta är en högre siffra än för något annat sjukhus.

- Jag tror att vår popularitet handlar om att det finns ett stort engagemang bland personalen, säger Carina Wirth, personalchef på Lasarettet Trelleborg.

- Vi är ett litet sjukhus så det finns en närhet och kollegialitet här. Beslutsvägarna blir inte så långa. Samtidigt som vi har ett bra samarbete med och närhet till ett stort universitetssjukhus.

Skånsk livskraft stuvar om  Efter omorganisationen av sjukvården i Skåne, Skånsk livskraft, har kirurgin i Trelleborg sedan hösten 2004 flyttats till Universitetssjukhuset Mas i Malmö. Detta innebär att AT-läkarna i Trelleborg har kirurgavsnittet förlagt till Malmö.

När detta först blev känt fanns en oro för att Trelleborg skulle tappa i attraktionskraft bland AT-läkare. Men den senaste antagningen visar på motsatsen. Höstens antagning lockade hela 33 personer per block jämfört med vårens då 23 personer per utbildningsblock sökte sig till Trelleborg.

För AT-läkaren Martin Bergman blev det varken Värnamo eller Trelleborg. Han har läst vid Karolinska institutet i Stockholm och påbörjade sin AT-tjänstgöring vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping i slutet av augusti. Ryhov ligger i det övre mellanskiktet både vad gäller lönesättning och sökande per block.

- Jag hade via äldre kursare hört att Jönköping skulle vara ett bra sjukhus. Sedan har jag förstått att det oftast är bättre att göra sin AT på andra platser än i storstäderna och på utbildningsorterna. På ett mindre sjukhus får man ta ett större ansvar och riskerar inte att försvinna i mängden på samma sätt, säger han.

Länssjukhuset Ryhov i Jönköping har en ingångslön på 25 000 kronor i månaden för sina AT-läkare, men frågan om lön saknade i princip betydelse när Martin Bergman sökte sin AT-plats.

- Eftersom jag kommer att ha kvar min lägenhet i Stockholm blir det en förlust att inte göra AT där, trots lönen, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev