Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Indragen semester för barnmorskor i Växjö

Publicerad: 7 juni 2021, 10:01

Barnmorskor på förlossningen vid centrallasarettet i Växjö har fått delar av sin sommarsemester indragen.

Foto: Getty Images

Barnmorskor på förlossningen vid Centrallasarettet Växjö har fått delar av sin sommarsemester indragen. (1 kommentar)


Ämnen i artikeln:

Region KronobergFörlossningsvårdCentrallasarettet VäxjöI korthet

Runt 30 barnmorskor har fått en av sina fyra beviljade semesterveckor indragna, rapporterar Sveriges Radio, P4 Kronoberg. 

– Arbetsgivaren har gjort en dålig planering och vi är alla så klart jättebesvikna, ledsna och frustrerade, säger Nina Claus, barnmorska och ordförande i Barnmorskeförbundets lokalförening i Kronoberg till radion. 

Läs också: Öppet eller inte – osäkert läge för förlossningen i Lycksele 

Trots detta saknas fortfarande bemanning för runt 70 extrapass på förlossningen i sommar. Något som enligt Nina Claus kan leda till att de måste stänga delar av verksamheten. 

– Jag kan bara beklaga att det har blivit så här. Det är bristen på barnmorskor och svårigheterna att få tag på hyrpersonal som gjort att vi hamnat i den här situationen i sommar, säger Jennie Ronéus, verksamhetschef på kvinnokliniken vid Centrallasarettet Växjö till radion. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-06-16

I obstetriken i Göteborg är det 3000 tretusen! tomma pass. Lösningen är inte kortare semestrar och utebliven hyrpersonal utan långsiktiga lösningar, attraktiva arbetsplatser med mindre barnmorskeledda enheter, caseloadvård, hembbvård och framförallt en lön som motsvarar ansvar. Barnmorskans ansvar och legitimation är den normala förlossningen, låt henne använda det!! Idag skall alla kvinnor utan komplikationer gå hem 6 timmar efter förlossning. På Nordens största förlossningsklinik med 10000 förlossningar/år finns denna sommar 18 +18 BB-platser och för att få stanna skall mamma eller barn vara sjuk eller komplicerad förlossning. Nyförlösta mammor läggs ihop på förlossningsrummen 2 och 2 i väntan på barnläkarundersökning som ska ske efter 5 timmar inför hemgång. Detta bidrar till brist på förlossningsrum i sin tur och ett ständigt pusslande.  Beordring av personal sker dagligen. Dubbelpass är vardagsmat, och ändå är det brist på personal. Är detta rimligt? Vem skäms?  Skattebetalarna får inte den vård de behöver.

Mycket trött barnmorska

 

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev