Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Iva-personal tvingas jobba längre pass

Publicerad: 18 november 2020, 07:17

Sjukvårdspersonal på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge tvingas åter jobba längre arbetspass på grund av coronapandemin, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetIntensivvårdVårdförbundet

T

TT

redaktionen@dagensmedicin.se


För att klara det ökade behovet av intensivvård förändras nu återigen iva-personalens treskift till tvåskift och de tvingas jobba 12,5-timmarspass i stället för åtta eller tio timmar som i dag.

- Det känns som en mardröm som kommer tillbaka på något sätt, säger intensivvårdssjuksköterskan Katja Fogelberg till Ekot.

Men till skillnad från i våras, när krisläge var aktiverat, blir det nu mer ledigt mellan arbetspassen.

Pauline Rylander Hagson, vårdenhetschef för iva på Karolinska i Huddinge, säger till Ekot att de hade hoppats komma längre med frivillighet men att de har insett att det inte räcker till.

För bara en och en halv vecka sedan rapporterade Dagens Medicin att Vårdförbundet sagt nej till att teckna kollektivavtal om bemanning vid covid-iva på Karolinska universitetssjukhuset.

Så sent som 1 september i år återgick iva-personalen till vanlig arbetstid igen efter att ett krisavtal aktiverats 3 april. Krisavtalet tecknades mellan fack och arbetsgivare efter de stora skogsbränderna 2018 och var då tänkt för brandmän.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev