Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Karolinska varslar 600

Publicerad: 6 november 2019, 12:10

Sjukhusdirektör Björn Zoëga.

Foto: Foto: Erik Simander / BILDBYRÅN

UPPDATERAD Karolinska universitetssjukhuset lägger ett varsel på 250 läkartjänster. Det motsvarar mellan 8 och 9 procent av läkarna på sjukhuset.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhuset

I varslet ingår också 350 underskötersketjänster samt ett fåtal tjänster inom sjukhusservice.

Bakgrunden till varslet är den omstrukturering som sker av vården i Stockholm, där Karolinska universitetssjukhuset går mot mer högspecialiserad vård och som enligt Björn Zoëga inneburit att sjukhusets ekonomi är i obalans. Prognosen pekar mot ett underskott på 1,6 miljarder kronor i år. Att det skulle läggas ett varsel blev klart i måndags.

– Vi har hållit på med ett antal projekt de senaste månaderna för att få en ekonomi i balans, bland annat att anpassa kostymen till den beställning vi har. Det arbetet kom fram till en viss punkt i måndags, och då såg vi ingen annan väg, säger Björn Zoëga till Dagens Medicin.

Styrelsen för Karolinska universitetssjukhuset fick information på onsdag morgon och ställde sig bakom beslutet. Det anställningsstopp med särskild prövning som infördes i april gäller fortfarande och de 600 tjänster som varslet berör finns över hela sjukhuset.

– Det finns inga teman som är undantagna. Det finns ju delar av sjukhuset som inte är överdimensionerade, som sterilen som vi inte kommer att röra, men grovt sett gäller det hela sjukhuset, säger Björn Zoëga.

Att det är läkare och undersköterskor som varslas handlar om att dimensionera verksamheten till det nya uppdraget, enligt Björn Zoëga. I maj varslades 550 anställda inom den administrativa verksamheten och ett antal olika besparingsprojekt har pågått parallellt.

– Då har vi sett att vi har fortsatt behov av sjuksköterskor, men vi har kvar samma mängd läkare som vi hade 2015 och har också anställt flera hundra undersköterskor sedan dess.

Så de personalgrupperna är för stora sett till det uppdrag sjukhuset har nu?

– Absolut.

Hur mycket pengar räknar ni med att spara?
– Vi kan inte räkna ut det förrän vi har kommit lite längre i processen. Det här tar tid. Jag tror inte det här kommer att ge oss en kostnadsminskning på 950 miljoner, men en del av det.

Björn Zoëga säger också besparingsåtgärderna har givit effekt.

– Vi har blivit något mindre på olika fronter och då behöver vi inte varsla lika många som om vi gjort detta för ett år sedan.

Han vidhåller också att patientsäkerheten inte ska påverkas av personalminskningarna, trots att varslet mortsvarar mellan 8 och 9 procent av samtliga läkartjänster på sjukhuset.

– Vår bestämda analys är att det inte kommer att påverka kvaliteten för patienterna. Det är klart att det är tufft och jobbigt att varsla så många, men det är vår uppfattning att vi kan behålla patientsäkerheten. Vi är också beredda att ompröva vissa saker om vi ser att patientsäkerheten skulle börja svikta.

Totalt arbetar 15 300 personer inom sjukhusets verksamheter.

Uppdaterad med Dagens Medicins intervju med Björn Zoëga.

Läs mer om fackförbundens kommentarer: "Det är många som är arga".

Relaterat material

Facken: ”Det är många som är arga”

Karolinska varslar 550 personer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev