Arbetsvillkor
Karolinskas anställda utlovas extra ledighet
Publicerad: 30 december 2020, 10:57
Bilden är från Karolinska i Huddinge i samband med den första vågen av smitta med sars-cov-2.
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån
Samtliga fast anställda vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge/Solna får två dagars extra betald ledighet under 2021.
– Visst, det är en fin gest. Men den hjälper inte i det akuta läget, säger Mira Nyberg, ledamot i Vårdförbundets avdelningsstyrelse i Stockholm.
”Personalen har gjort fantastiska insatser för våra patienter men också för varandra som arbetskamrater. När pandemin är tillbakapressad så vill jag att de ska få lite extra ledigt, det är de och deras närstående värda”, uttalar sig Björn Zoëga, sjukhusdirektör för Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.
Pressmeddelandet kom som en nyhet för Mira Nyberg, som arbetar som sjuksköterska vid Karolinska universitetssjukhuset och är ledamot i Vårdförbundets avdelningsstyrelse i Stockholm.
– Det var en överraskning som kom i mejlen. Vi visste inget om det. Det är fint, men frågan är när våra medlemmar ska få ut sina semestrar? Arbetsgivaren drog ju in semestrarna under jul och nyår när patientantalet gick upp och pressen ökade, säger hon.
I pressmeddelandet skriver ledningen att Karolinska universitetssjukhuset varit hårt belastat under såväl våren som hösten och att totalt cirka 6 750 patienter vårdats på Karolinska universitetssjukhuset för covid-19 under 2020.
Mira Nyberg säger att medlemmarna är slutkörda.
– Våra medlemmar behöver vila och återhämtning nu. De är trötta. Pandemin har hållit på så länge.
Hon anser att det första steget för arbetsgivaren att visa att de bryr sig om personalen är att låta personalen slippa övertidsarbete. Nästa steg är att ge de anställda extra ledighet.
– De skulle behöva långt fler dagars ledighet för att orka jobba vidare, säger Mira Nyberg.
På Danderyds sjukhus har de anställda inte erbjudits någon extra ledighet.
Enligt pressmeddelandet omfattas tillsvidareanställda som är anställda den 1 januari 2021 och har en sammanhängande anställning på minst sex månader. Ledigheten förläggs ”utifrån verksamhetens behov i dialog med närmaste chef” och kan inte bytas mot pengar eller sparas till 2022.
Petronella Uebel/TT
Dagens Medicin
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll? Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.