söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Klart: Överenskommelse om dygnsvilan för läkare

Publicerad: 17 maj 2023, 12:23

”Med dessa undantag och dispenser tycker vi att vi nått fram till en rimlig kompromiss”, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet i ett pressmeddelande.

Foto: Stina Stjernkvist/TT, Getty Images

Nu är överenskommelsen mellan Läkarförbundet, SKR och Sobona om dygnsvilan klar. Grundregeln är elva timmars dygnsvila, men med utrymme för undantag.

Ämnen i artikeln:

LäkarförbundetSofia Rydgren StaleSchemaläggning

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Efter att EU-kommissionen förra året uppmärksammade Sverige på att landets regioner och kommuner inte följer EU:s arbetstidsdirektiv vad gäller dygnsvila har de flesta fackförbund förhandlat fram nya avtal med Sveriges Kommuner och Regioner och Sobona. Läkarförbundets förhandlingar har dock dragit ut på tiden.

Men i onsdags, den 17 maj, meddelade förbundet att de nu var klara. Bland annat har Läkarförbundet fått igenom att det ska finnas möjlighet för vissa verksamheter och grupper att göra undantag. Det gäller till exempel för läkare inom internationella flygtransporter, transplantationsläkare och specialistläkare utanför storstäderna.

Förutsättningen för att det ska gå att göra undantag är att arbetstiden inte går att förlägga på annat sätt. Det har också gjorts vissa anpassningar i bilagan om specialbestämmelser för läkare.

– Det kommer gå att lägga arbete och jour tillsammans i maximalt 20 timmar. Och det går att söka dispens för upp till 24 timmar, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.

Det betyder att en läkare som går av sitt pass klockan 21, kan gå på jour direkt på natten, förklarar hon.

Eftersom läkares ordinarie arbetstider spänner mellan klockan 07 - 21 vardagar har det även varit viktigt för hur jouren på helgerna ska förläggas.

– Det har därför varit viktigt för oss att säkerställa att regelverket ser likadant ut på helgerna, och där har vi nu kommit överens om att man kan gå jour maximalt 20 timmar, enligt undantaget - även om vi inte har ordinarie arbetstid på helgen, säger Sofia Rydgren Stale.

Hon fortsätter:

–Det har hela tiden varit en balansgång mellan att få tydligare regler om vila och återhämtning, samtidigt som dessa regler måste vara anpassade till den verklighet som medlemmarna befinner sig i. Med undantags- och dispensreglerna tycker vi att vi fått till en rimlig kompromiss, säger Sofia Rydgren Stale.

Det är regionstyrelsen som fattar beslut om att bevilja dispens, därefter ska det också prövas i en nationell arbetstidsnämnd bestående av representanter för fackförbund och SKR. Dispensen kan beviljas som längst ett år åt gången.

”Dispens kan enbart ges när alla andra möjligheter att bemanna verksamheterna har prövats och det inte finns några andra alternativ”, säger Ulf Olsson (S), ordförande för förhandlingsdelegationen i Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Sobonas föreningsstyrelse, i ett pressmeddelande.

Läkarförbundets överenskommelse om de skärpta reglerna börjar gälla den 1 februari 2024.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev