Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsvillkor

Konflikten 1995 gjorde medlemmar besvikna

Publicerad: 16 April 2008, 13:20

Vårdförbundets strejk 1995 blev en besvikelse för många medlemmar. Men det blev startskottet för modellen med lokala förhandlingar.


Om Vårdförbundet går ut i strejk den 21 april blir det förbundets tredje strejk. Den första var 1986. När Vårdförbundet nio år senare gick ut i nästa strejk accepterade förbundet ett slutbud på cirka 13 procent under de tre första åren av ett femårigt avtal.

Besvikelsen över lönen stor

Kritiken från medlemmarna lät inte vänta på sig – besvikelsen över lönenivåerna var stor och många ansåg att Vårdförbundet gav upp för tidigt.

Vårdförbundets dåvarande ordförande, Eva Fernvall, vill på grund av den nuvarande konflikten inte kommentera strejken 1995. Men Dagens Medicin har talat med Lars-Gunnar Albåge och Britt-Marie Bystedt som var två av de tre medlarna 1995. De anser att det inte bara är löne­nivåerna som kan avgöra en medling.

– Medlarens uppgift är att hitta lösningar som ingen annan har tänkt på. Konflikten 1995 började med en ganska traditionell kravbild på bestämda löneökningar från den fackliga sidan. Men det slutade med enighet kring ett avtal där man införde lokal lönebildning, säger Lars- Gunnar Albåge.

Och trots besvikelsen efter förra strejken tycks den nya modellen med lokala förhandlingar och individuella löner ha varit en lyckad väg. Enligt statistik från Vårdförbundet ökade medlemmarnas löner med ungefär 25 procent mellan åren 1995 och 1999.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev