Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Kortare arbetstid i Jämtland Härjedalen

Publicerad: 26 april 2021, 11:52

Östersunds sjukhus. Arkivbild.

Foto: Johan Axelsson/Bildbyrån

Vårdförbundet och Region Jämtland Härjedalen har nu kommit överens om ett nytt arbetstidsavtal.


Ämnen i artikeln:

Region Jämtland HärjedalenVårdförbundet

Sommaren 2019 sa Region Jämtland Härjedalen upp det dåvarande arbetstidsavtalet och efter strandande förhandlingar i början på förra året upphörde de lokala arbetstidsmodellerna. Sedan den 6 april 2020 har arbetstiden för regionens undersköterskor och sjuksköterskor i stället reglerats av Allmänna bestämmelser, vilket inneburit flera timmars längre arbetstid i månaden för många. 

Dagens Medicin har i flera artiklar skrivit om missnöjet kring det uppsagda avtalet, och hur ett stort antal sjuksköterskor valt att säga upp sig från Östersunds sjukhus.  

Under hösten påbörjades återigen förhandlingar mellan arbetsgivaren och Vårdförbundet, något som nu – ett drygt halvår senare – resulterat i ett nytt arbetstidsavtal. Det nya avtalet innebär kortare arbetstider för samtliga barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor inom regionens dygnetruntverksamheter.

– De arbetstidsmått som avtalet reglerar ska bidra till en god arbetsmiljö genom goda förutsättningar till återhämtning, säger Region Jämtland Härjedalens hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Söderkvist.

Det nya avtalet kommer att kräva fler personer för att bemanna verksamheterna, vilket innebär ökade kostnader. 

– Det nya avtalet är dyrare än de tidigare arbetstidsmodellerna. Men vi tror att det är väl investerade pengar, säger Maria Söderkvist. 

Var det förhastat att säga upp de tidigare arbetstidsmodellerna?
– Nej, det tycker jag inte. Då hade vi sex olika modeller. Det här avtalet är bättre och dessutom lika för alla, säger Maria Söderkvist. 

Roger Bergebo är avdelningsordförande för Vårdförbundet Jämtland. 

– Vårt fokus har varit att ge förutsättningar för en god arbetsmiljö genom återhämtning, bland annat genom förskjutningen från tre-skift till två-skift och ständig natt, säger han. 

För de som arbetar enbart natt innebär det nya avtalet två timmar kortare arbetsvecka. För de som arbetar tre-skift kortas arbetstiden med en timme i veckan, jämfört med den heltid som regleras i Allmänna bestämmelser. De som arbetar många helger och kvällar kommer att få få sin arbetstid kortad med en timme och 15 minuter. 

Avtalet kommer att implementeras under året, och börja gälla den 1 oktober. Senast i januari 2022 ska alla verksamheter ha gått över till det nya avtalet. 

Förhandlingar mellan regionen och fackförbundet Kommunal pågår fortfarande. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev