Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Krislägesavtal dyr historia för regionerna

Publicerad: 7 juni 2021, 08:14

Krisavtalet har kostat nära en halv miljard kronor för Sveriges regioner under pandemin. Den sjuksköterska som fått mest i ersättning har utökat sin lön med över 411 000 kronor.

Foto: SKR

Krisavtalet har kostat nära en halv miljard kronor för Sveriges regioner under pandemin. Den sjuksköterska som fått mest i ersättning har utökat sin lön med över 411 000 kronor. (1 kommentar)


Ämnen i artikeln:

Covid-19KrislägesavtalRegion StockholmIntensivvårdKarolinska universitetssjukhusetRegion Jönköpings länI korthet

Under pandemin har regioner haft möjlighet att aktivera ett krislägesavtal för att reglera villkor och ersättningar för arbetstagare som arbetar vid krisläge.

Nu visar en kartläggning av Dagens Samhälle att avtalet hittills kostat regionerna minst 481 miljoner kronor, inklusive sociala avgifter.

Läs också: Krislägesavtal kan knådas om efter kritik

Majoriteten av regionerna har ännu bara räknat kostnaderna till och med mars, och eftersom avtalet ännu är aktivt i sex regioner kommer totalkostnaden att stiga kraftigt.

Rejäl löneökning

I Region Stockholm, som svarar för 360 miljoner kronor, gäller notan till och med april.

Där finns den sjuksköterska som fått mest i ersättning – drygt 411 000 kronor utöver grundlönen. Två andra sjuksköterskor i regionen har fått över 396 000 respektive 375 000 kronor. Alla tre är intensivårdssjuksköterskor på Karolinska universitetssjukhuset.

”Det blir mycket pengar när man summerar det. Dock behöver man sätta det i relation till att vi är en av Sveriges största arbetsgivare och att pandemin har drabbat Stockholm mycket hårt”, skriver Ulrika Sundquist, hr-direktör i regionen, till tidningen.

”Enormt mycket pengar”

En annan region som använt avtalet flitigt är Region Jönköpings län. Där uppgår de räknade kostnaderna till 87 miljoner kronor.

– Det är enormt mycket pengar. Men det är väl använda och investerade skattepengar, så till vida att vi har kunnat säkra nödvändig bemanning och vårda dem som har blivit svårt sjuka samtidigt som vi har kunnat ersätta personalen för detta merarbete, säger Patrick Nzamba, hr-direktör i Region Jönköpings län.

 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-06-09

Det är inte krislägesavtalet utan pandemin som har orsakat de extra kostnaderna. Finns antagligen stora kostnader med vanliga övertidstidstimmar också som är relaterade till pandemin. Rimligt att personal som inte har valfrihet blir ersatt enligt ett giltigt avtal. Nu blir artikeln väldigt endimensionell. Skulle varit bra att lyfta i artikeln vilka konsekvenser detta har fört med sig till de som har fått de höga ersättningarna. Minskat vilotid, längre arbetspass, svårigheter att få sitt privatliv att gå ihop, tungt arbete med ökad risk för arbetsskador, etc. 

Minna, fd. företagssköterska

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev