Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Krislägesavtal i Västerbotten

Publicerad: 3 mars 2021, 12:02

Foto: SKR

Krislägesavtal införs i Region Västerbotten för att klara personförsörjningen i vården.


Ämnen i artikeln:

Covid-19Region VästerbottenKrislägesavtalSKRNorrlands universitetssjukhusSkellefteå lasarettI korthet

”Region Västerbotten har uttömt alla möjligheter för att säkra bemanningen som finns i det vanliga kollektivavtalet. SKR och Sobona har därför beslutat att aktivera krislägesavtalet i Region Västerbotten”, säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och i Sobonas föreningsstyrelse.

I regionen är 17 av 20 intensivvårdsplatser är upptagna, liksom 67 av 80 platser för inneliggande covidsjuka i regionen, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Avtalet innebär att ordinarie arbetstid för vårdpersonal kan ökas till 48 timmar i veckan. Därutöver kan en nödfallsövertid tas ut. De personer som omfattas får en ersättning på 220 procent av lönen per timme.

– Vi har uttömt alla andra alternativ för att hantera den här ökningen av smittspridningen och framför allt den ökade belastningen på inlagda patienter, säger regionstyrelsens ordförande Peter Olofsson, till tidningen.

Det är främst intensivvårdspersonal i Umeå och Skellefteå som berörs.

– Vi tycker att det är jättebra, våra medlemmar jobbar ju redan nu jättehårt mot ordinarie ersättning. Nu ges möjlighet till betydligt mer pengar för det slit de gör, säger Jenny Olsson avdelningsordförande för Vårdförbundet Västerbotten till Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Krislägesavtalet kan aktiveras av Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Sobona (kommunala företagens arbetsgivarorganisation). Förutom Västerbotten är krislägesavtal just nu aktiverat i Region Stockholm och Region Jönköpings län.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev