Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Krislägesavtalet aktiverat i tre regioner

Publicerad: 28 december 2020, 06:59

Krislägesavtalet är aktiverat i Region Stockholm, Västra Götalandregionen och Region Gävleborg.


Ämnen i artikeln:

Region StockholmRegion GävleborgVästra GötalandsregionenSKRCovid-19Krislägesavtal

De tre regionerna skickade in var sin begäran till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) om att aktivera avtalet som ger personalen dubbelt så hög lön, men också betydligt längre arbetstid och åsidosatta arbetstidsregler. Den 23 december beslutade SKR att införa avtalen i de tre regionerna.

För Stockholm gäller det intensivvården, i Västra Götaland gäller det all covid-vård och i Gävleborg all sjukhusverksamhet. 

– Vi kan konstatera att alla tre regioner har gjort vad man rimligen kan kräva för att lösa bemanningen. Man har jobbat för att få in mer personal från privata aktörer, beordrat övertid, flyttat personal och prioriterat om i verksamheten, men nu är man i ett läge där det inte räcker, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef hos SKR.

Regionerna har ansvar för att både ge patienterna vård och säkra arbetsmiljön för personalen.

– Att få ihop de två är en stor utmaning just nu. Det är samma personal som slet i våras som drabbas på nytt, och det är inte bra, säger Jeanette Hedberg.

Region Stockholm motiverar sitt beslut med att det ”föreligger ett krisläge vad gäller personalförsörjningen”.

”Om nu krislägesavtalet aktiveras ska det användas med stor restriktivitet och under så kort tid som möjligt eftersom det är mycket tufft för våra medarbetare att arbeta enligt krislägesavtalet villkor”, säger hr-direktör Ulrika Sundquist i ett pressmeddelande.

I Region Gävleborg har man fått hjälp av intilliggande regioner, men det räcker inte, enligt Johan Kaarme, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.

– Vår region har drabbats hårt av smitta och behov av slutenvård och intensivvård. Jag vet inte varför det är så, men det som oroar är att intilliggande regioner också ser ut att drabbas nu. Vi kan ligga lite före, säger han.

I Västra Götaland har regionen bland annat anställt läkar- och sjuksköterskestudenter, dragit in semestrar och ledigheter, och genomfört stora rekryteringsinsatser. Men det räcker alltså inte för att få in tillräckligt med folk för att klara vården.

Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale säger i ett pressmeddelande att ”avtalet ger bättre ersättning men också otroligt krävande arbetsvillkor under en period. Vår förhoppning är att det inte blir långvarigt.  Krislägesavtalet är en exceptionell åtgärd och det är viktigt att arbetsgivaren gör vad de kan för att säkerställa vila och återhämtning”.

Läs mer: Krislägesavtalet ersätter lag och avtal – så fungerar det

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll? Klicka här!

 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev