Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Kronoberg: Nej tack till sjukvårdsgåvor

Publicerad: 17 december 2020, 08:54

Bör inte skickas till vårdpersonal, anser Region Kronoberg.

Foto: Getty Images

Nej tack till chokladkartonger, blommor och andra julgåvor till hårt arbetande sjukvårdspersonal, lyder beskedet från Region Kronoberg.


Ämnen i artikeln:

Covid-19Region Kronoberg

– Det är jättemånga som hör av sig nu och vill ge något inför helgerna, säger Region Kronobergs hälso- och sjukvårdsdirektör Roger O Nilsson till TT. 

Men gåvorna från privatpersoner och företag är ”problematiska”, meddelar regionen. Det allra bästa man kan göra för sjukvårdspersonalen är att bidra till att stoppa smittspridningen, anser Roger O Nilsson.

– Vi är oerhört tacksamma över att man vill belöna våra medarbetare och att man har en varm tanke. Men det bästa man kan göra nu är att skicka en hälsning via vår hemsida till personalen, men också att följa råden. Vi ser en väldigt stor ökning av smittan.

Att skicka en gåva till en enskild medarbetare innebär att man försätter den personen i en svår situation, eftersom det då blir en ”otillbörlig förmån för utövande av anställningen eller uppdraget”, understryker han. Risken finns alltså att det kan klassas som en muta.

Det är förstås inte förbjudet att skicka blommor till ett helt sjukhus. Men i rådande läge underlättar det om alla låter bli, tycker han, för blommorna ska i så fall hanteras och fördelas.

– Då blir det ju det här med att varför ska vi bara skicka till just den enheten. Alla sliter hårt just nu i många delar, säger Roger O Nilsson.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Covid-19Region Kronoberg

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev