onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Kronoberg vill sluta använda hyrpersonal från egna länet – kritiseras

Publicerad: 3 februari 2023, 12:26

Lars Rocksén, vice ordförande i Läkarförbundet, ser oroväckande likheter mellan den nya inriktningen i Region Kronoberg och ett tidigare försök I Region Västernorrland. Foto: Erik Mårtensson / Bildbyrån

Region Kronoberg vill sluta använda hyrpersonal som bor i regionen, för att minska sina kostnader. Men den nya ambitionen får kritik utifrån ett liknande tidigare försök, rapporterar SVT Nyheter Småland.

Ämnen i artikeln:

Region KronobergRegion VästernorrlandBemanningsföretag

JS


Kritiken kommer bland annat från Lars Rocksén, läkare i Örnsköldsvik och vice ordförande i Läkarförbundet. Han drar paralleller till en nära identisk ambition som presenterades i Region Västernorrland 2019. Där tog regionen ett inriktningsbeslut om att inte ta in hyrpersonal i regionen, vilket Dagens Medicin tidigare rapporterat om, och sjukvården rekommenderades att ”tänka sig noga för” innan de gjorde avsteg från inriktningen.

– Det vore ju en typ av diskriminering, om man inte får jobba som hyrpersonal om man bor i Sundsvall eller någon annanstans i Västernorrland. Vår arbetsgivare måste erbjuda sådana villkor och löner så att folk vill jobba här. Det säger vi hela tiden, sa Åsa Holgersson, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Västernorrland till Dagens Medicin då.

Läs också: Örebro och Värmland väljer bort hyrsjuksköterskor: ”Vi tror inte på modellen”

Enligt Lars Rocksén skrotades Västernorrlands planer senare då det snabbt stod klart att inriktningen skulle leda till sämre bemanning och ökad stress. Om ambitionen var att locka hyrpersonal att fastanställas blev resultatet snarare det omvända när personal hotade att lämna sina jobb, enligt Lars Rocksén.

– Lösningen är inte att göra arbetsmiljön sämre genom att sätta stopp för inhyrd personal, utan att göra arbetsvillkoren i regionen bättre, säger han till SVT.

Men Roger O Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Kronoberg, säger till SVT att man ännu inte sett några signaler på ett liknande resultat i Kronoberg.

– Vi gör detta på ett strukturerat och avvägt sätt, säger han.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev