Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Läkaravtalet klart

Publicerad: 8 maj 2013, 13:04

Avtalet mellan Läkarförbundet och SKL/Pacta är nu klart.


Avtalet, som gäller från den 1 april 2013 till den 31 mars 2017 utan möjlighet till uppsägning i förtid, ger ett garanterat löneutfall på 2,2 procent årligen för 2013 och 2014.

För 2015 och 2016 finns inga centralt angivna löneökningsnivåer. Hur löneavtalet tillämpas ska följas upp i ett partsgemensamt arbete och Läkarförbundet skriver på sin hemsida att det blir en utmaning för arbetsgivarna att förvalta det visade förtroendet.

– Det känns verkligen skönt att vi nu kommit till ett avslut utan medling. Vi har haft tuffa diskussioner och det har tidvis varit svårt att komma fram i förhandlingarna. En svår fråga har till exempel varit avrundningen av arbetad tid vid jour och beredskap. Till slut kom vi överens om att den blir oförändrad under avtalsperioden och det är vi mycket glada för, säger Läkarförbundets chefsförhandlare Karin Rhenman i ett pressmeddelande.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är nöjda med den långa avtalsperioden och att avtalet saknar centralt angivna löneökningsnivåer för de två sista åren.

– Vi tar i denna avtalsrörelse stora lönepolitiska kliv vilket vi är nöjda med. Fem utav våra sex centrala huvudöverenskommelser innehåller nu sifferlösa år. Detta manar både till ansvar för våra medlemmar men ger dem också stora möjligheter att utveckla den lokala lönebildningen, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation, i ett pressmeddelande.

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev