Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsvillkor

Läkare vill inte förhandla om lokala avstegsavtal

Publicerad: 30 April 2008, 12:39

Läkarföreningar som förhandlade fram lokala avtal om avsteg från arbetstidslagen innan det centrala avtalet blev klart är nöjda. De vill inte omförhandla dem. Andra föreningar har fortfarande inga lokala avtal.


Sedan Sveriges Kommuner Landsting, SKL, och Läkarförbundet i december i fjol tecknande ett centralt avtal om avsteg från arbetstidslagen har bara tre landsting tecknat lokala avtal med respektive läkarföreningar. Skåne var först och nyligen följde Östergötland och Blekinge efter.

Men redan innan det centrala avtalet var klart hade några läkarföreningar förhandlat fram lokala avtal med landstingen.

Nya avtal bygger på centralt

Den nya arbetstidslagen började gälla den 1 januari 2007, och ställer bland annat krav på minst elva timmars sammanhängande dygnsvila. Genom lokala av­stegsavtal kan kravet på dygnsvila i samband med beredskap förhandlas om.

Det lokala avtal som tecknades mellan Region Skåne och läkarföreningarna där bygger på det centrala avtalet om avsteg. Det skånska avtalet ger möjlighet till minst åtta timmars dygnsvila. Den läkare som blivit störd under beredskap på natten ska ha möjlighet att gå hem tidigare dagen därpå.

Ett lönepåslag på minst 0,5 procent kompenserar för störd dygns- och veckovila i samband med beredskap. Om åtta timmars dygnsvila inte kan uppnås ska arbetsgivaren informera den lokala läkarföreningen som kan påkalla överläggning i frågan, se Dagens Medicin ­
nr 8/08.

I bland annat Göteborg, Jönköping och Örebro tecknades lokala avtal redan i fjol. Från läkarhåll finns inga planer på att omförhandla dessa. Läkarföreningarna är nämligen nöjda.

– Nej, det finns inte så mycket att omförhandla. Vi fick ett bra avtal i november men det pågår diskussioner om ersättnings­nivån på en halv procent, säger Christina Berntsson, ordförande för Göteborgs läkarförening.

Lokalt avtal blev bättre

Jönköpings läkarförening anser att man lyckades få ihop ett lokalt avtal som är bättre än det centrala.

Avtalet ger rätt till minst nio timmars ledighet. Det är samma som i det centrala avtalet – men undantagen för att gå ned till åtta timmars dygnsvila är färre än i det centrala avtalet.

– Vi har dessutom, genom ett särskilt avtal, fått förhöjd beredskapsersättning och har möjlighet att gå hem tidigare efter beredskap om dygnsvilan blivit mindre än åtta timmar. Men vårt avtal bygger på att individen själv tar initiativ att se till att detta registreras, berättar Bengt Hultberg, ordförande för Jönköpings läkarförening.

Ligger på is under strejken

I bland annat Värmland och Västerbotten saknas fortfarande lokala avstegsavtal. Där har parterna väntat på att det centrala avtalet skulle bli klart men har ännu inte fått några lokala avtal i hamn. Just nu är frågan inte prioriterad.

– Vi har påbörjat diskussionerna men de ligger på is med tanke på strejken. Tidigare har vi inte kommit överens, säger Johan Ljungberg, ordförande för Västerbottens läkarförening.

– Det är segt och svårt att få något tempo i frågan, säger Elisabeth Rimeika, ordförande
i Värmlands läkarförening.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev