Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Läkarförbundet kritiserar ny omorganisation på Karolinska

Publicerad: 8 oktober 2020, 12:09

Yvonne Dellmark.

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån, Adam Wrafter/Bildbyrån

Karolinska universitetssjukhuset fortsätter att göra om organisationen. Enligt det beslut som facken fått ta del av ska elva teman bli åtta.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetRegion StockholmLäkarförbundet

Beslutet att slå ihop teman är taget av universitetssjukhusets ledning.

– Med färre teman och funktioner kan vi minska den administrativa överbyggnaden ytterligare. Redan tidigare under hösten har vi minskat den centrala administrationen genom att ta bort tre direktörstjänster och slagit samman centrala staber, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga i ett pressmeddelade.

I eftermiddag ska Läkarförbundet få information om beslutet vid ett samverkansmöte. Yvonne Dellmark, ordförande för Karolinska universitetssjukhusets läkarförening hoppas på mer underlag då, men utifrån det som sjukhuset kommunicerat hittills (se faktaruta) ser hon många fler nackdelar än fördelar.

– Man slår samman Bild och Funktion och Karolinska universitetslaboratoriet. Rent medicinskt finns det ingenting gemensamt, så då måste det finnas ett annat skäl som vi vill se faktaunderlag till. Den andra sammanslagningen som väcker stora frågetecken hos oss är flytten av perioperativ medicin och intensivvård (PMI) för barn över till vuxen-PMI. Då har man inte barnperspektivet kvar på samma sätt. Vi ser stor risk att man inte kan freda den här verksamheten på det sätt som behövs.

Utifrån vad du vet nu, kan det finnas någon fördel med att slå ihop flera teman?
– Nej, inte på det här sättet. Det finns ett par omflyttningar i det här som vi ser skulle kunna innebära fördelar, men det är de mindre delarna.

Sammanslagningarna ska ske från januari 2021.

Förslaget

• Tema Akut och Reparativ Medicin går samman med Medicinsk enhet Infektionssjukdomar, Omvårdnad Infektion och Administration Infektion.
• Tema Åldrande och Tema Inflammation går samman.
• Perioperativ medicin och intensivvård för barn blir en del av sjukhusets större övergripande organisation för perioperativ medicin och intensivvård (PMI), från att tidigare organisatoriskt ha legat i Tema Barn.
• Tema Kvinnohälsa och Funktion Hälsoprofessioner går samman.
• Bild och Funktion och Karolinska Universitetslaboratoriet går samman.
• Tema Hjärta Kärl Neuro går samman med Medicinsk enhet Klinisk Fysiologi och Medicinsk enhet Neurofysiologi.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev