Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Läkarförhandlingarna strandade

Publicerad: 27 november 2007, 09:37

Avtalsförhandlingarna mellan Läkarförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har strandat. Parterna kommer nu att begära medling.


– Att behöva gå till medling är ett dåligt betyg för de förhandlingar vi fört. Nu hoppas vi på kloka medlare som kan hitta nya vägar, säger Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm.

Det som varit avgörande för att parterna i morgon, onsdag, gemensamt går till Medlingsinstitutet och begär medling är att man inte kunnat komma överens i arbetstidsfrågan, förklarar hon.

– Vi kände båda parter att vi står för långt ifrån varandra, vi kommer inte vidare och tiden börjar rinna iväg.

Främst handlar det om dygnsvilan för läkare i beredskap. SKL har hållit fast vid att frågan ska lösas med en skrivning i AB, de allmänna bestämmelserna – något som Läkarförbundet inte kan acceptera.

– Det krävs någon form av reglering som klart och tydligt säger att det måste till lokala avtal som värnar arbetsmiljöaspekten, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Medlingsinstitutet ska nu utse medlare, som båda parter ska godkänna. Medlarna ska sedan ha tid att läsa in sig.

– Det här kan komma att ta tid, konstaterar Eva Nilsson Bågenholm.

Låsningen i arbetstidsfrågan har gjort att parterna inte diskuterat övriga frågor, som löner, i detalj.

– Det går inte att värdera hur långt ifrån varandra vi står i andra frågor, eftersom fokus legat på arbetstiden. Men i medlingen ligger alla frågor, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News