Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Läkarnas lönerevision klar till slut – stora regionala skillnader

Publicerad: 23 november 2022, 14:28

Trots ökande inflation höjs inte lönerna med mer än 1,6 procent för medlemmarna i två läkarföreningar.

Foto: Isabell Höjman/TT

Årets lönerevision för läkarna är till slut klar, efter en i flera regioner utdragen process. Resultatet varierar också kraftigt runt om i landet, enligt Läkartidningens genomgång.

Ämnen i artikeln:

LäkarförbundetLönerToppnyheter

Josef Svenberg

josef.svenberg@dagensmedicin.se


Bäst gick det för läkarna i Värmland, som var klara redan i våras. Där fick allmänläkarna igenom en löneökning om 4 procent, medan övriga läkare nådde 2,2 procent, enligt Läkartidningen. Också Jönköpings läns läkarförening hade framgång med 2,4 procent, plus ytterligare lite för överläkare och allmänläkare som landar på 2,5 procent.

Läkarförbundets centrala avtal garanterar i år 1,6 procent och flera lokala föreningar hamnade också däromkring, enligt genomgången. I Skåne och Västernorrland kom förhandlingarna inte längre än till just den garanterade höjningen. 

– Utfallet blev skamligt lågt i Skåne. Vi fick 1,6 procent och arbetsgivaren har inte ruckat på det, trots att Helsingborgs lasarett inte mår särskilt bra, vilket gör det svårare att rekrytera nya läkare, säger Johan Gustafsson, ordförande för Nordvästra Skånes läkarförening, till Läkartidningen. 

Kommentar

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll? Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev