Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Längre arbetstid i Jämtland

Publicerad: 30 januari 2020, 12:52

”För medarbetarna innebär inte förändringen någon större skillnad rent ekonomiskt”, skriver Region Jämtland Härjedalen i ett pressmeddelande.

Foto: Getty Images

Den blödande ekonomin gör att regionen säger upp arbetstidsavtal och för omkring 1 200 vårdanställda förlängs arbetstiden med fem timmar i månaden.

Ämnen i artikeln:

Region Jämtland HärjedalenVårdförbundetKommunal

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


– Vi ser risker med att det här kommer ge större personalomsättning och att personal kommer att välja en annan arbetsgivare, säger Roger Bergebo, ordförande för Vårdförbundet i Jämtlands län, till Sveriges Radio P4 Jämtland.

Från och med den 6 april i år upphör alla lokala arbetstidsmodeller i Region Jämtland Härjedalen och arbetstiden kommer i stället att regleras av Allmänna bestämmelser. Konkret innebär det att de omkring 1 200 vårdanställda som genom Kommunals eller Vårdförbundets försorg haft förkortad arbetstid, enligt radion, i stället kommer att få jobba fem timmar mer i månaden.

Regionens hr-direktör Krister Eriksson motiverar i ett pressmeddelande förändringen med det tuffa ekonomiska läget och att alternativet skulle vara att säga upp ännu fler. Hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Söderkvist lyfter i samma pressmeddelande fram de långsiktiga planeringsfördelarna med att hela organisationen snart kommer att ha samma förutsättningar. Hon tror också att förändringen ska leda till mer hälsosamma scheman med mer tid för återhämtning.

–  Vi ser idag att många lägger arbetspasspass tätt ihop, många dagar i rad för att få en längre ledighet någon annanstans i schemaperioden. Det är viktigt att medarbetare kan påverka sina arbetstider, men vi behöver öka kunskapen kring hälsosam arbetstidsförläggning.

Relaterat material

Tre semesterperioder väcker kritik i Jämtland

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev