Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsvillkor

Längre sjukskrivningar när ersättning höjdes

Publicerad: 3 Juli 2007, 12:55

När arbetsgivarna i den kommunala sektorn började betala ut en extra sjukersättning vid längre sjukskrivningar ökade antalet sjukdagar med nästan en arbetsvecka. Det visar en ny rapport.


1999 trädde en kollektivavtalad sjukförsäkring i kraft som gav anställda i kommuner, landsting och församlingar tio procent av lönen i extra sjukersättning vid långa sjukskrivningar, utöver de 80 procent som kom från Försäkringskassan.
Nu har två forskare vid Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU,  i Uppsala studerat hur längden på sjukskrivningarna påverkades av den högre ersättningsnivån, som gällde sjukdag 91 till 360. Som jämförelsegrupp har man använt statligt anställda, som inte fick någon extra ersättning.

Enligt den rapport som presenteras idag förlängde den högre ersättningsnivån sjukfrånvaron vid de långa sjukskrivningarna med i genomsnitt 4,7 dagar, alltså nästan en hel arbetsvecka.
– Det är klart att det blev mer generöst att vara sjukskriven om du går från 80 procent i ersättningsnivå till 90 procent. Din egentliga kostnad för sjukfrånvaron var ju tidigare 20 procent av din lön, nu är den tio procent. Det vill säga kostnaden för att vara sjuk har halverats, säger Patrik Hesselius, en av forskarna bakom rapporten, till Sveriges Radios Ekot.
Enligt rapporten ökade Försäkringskassans kostnader för sjukfall i den kommunala sektorn som startade under 1999 med 102 miljoner kronor på grund av den ökade frånvaron.

Läs hela rapporten på IFAU:s hemsida 

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev