Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Lösning nära i finsk vårdkonflikt

Publicerad: 19 november 2007, 16:13

Konflikten i den finländska sjukvården kan vara över. I söndags kväll, den 18 november, fick de båda parterna ett medlarbud som de förväntas acceptera.


Det finländska sjukvårdarfacket Tehy har hotat med massuppsägningar för att få igenom sina lönekrav. Om hotet förverkligas uteblir cirka 12 000 sjukvårdsanställda från sina arbeten imorgon, tisdag.

I förra veckan röstade den finländska riksdagen igenom en ny patientsäkerhetslag, som ska kunna tvinga sjukvårdsanställda tillbaka till arbetet om arbetsgivaren kan hävda att patienters liv är i fara eller om patienterna riskerar bestående men. Som svar på den nya lagen varslade fackförbundet Tehy om ytterligare uppsägningar av 3 600 sjuksköterskor.

Men nu kan den hotande konflikten vara över. Igår, den 18 november, kom förlikningsnämnden med ett medlarbud. Enligt nyhetsbyrån TT ska parterna lämna sina svar senast klockan 18 i dag, måndag.

Det enda som hittills har sipprat ut angående innehållet i budet är att sjuksköterskorna erbjuds ett fyraårigt avtal. Enligt tidningen Hufvudstadsbladet rekommenderar Tehys ordförande, Jaana Laitinen-Pesola, sitt fullmäktige att godkänna förslaget. Även arbetsgivarparten förväntas att acceptera medlarbudet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News