Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Många läkare vill införa dödshjälp

Publicerad: 25 maj 2021, 09:35

Fyra av tio läkare var i en enkät positiva till att legalisera dödshjälp. Var tredje kan till och med tänka sig att ge den dödande dosen själv. Arkiv.

Foto: Getty Images

Fyra av tio läkare var i en enkät positiva till att legalisera dödshjälp. Var tredje kan tänka sig att ge den dödande dosen själv.


Ämnen i artikeln:

LäkarförbundetEtikDödshjälpEutanasi

– Det tycker jag är lite förvånande, säger Torsten Mossberg, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd.

Debatten om dödshjälp i Sverige har varit intensiv, inte minst sedan läkaren Staffan Bergström förra sommaren hjälpte en svårt sjuk man att ta sitt liv.

Läs också: Åsikterna går isär om Staffan Bergströms agerande 

Nu har Läkarförbundet frågat vad dess medlemmar tycker om saken i en enkätundersökning, skriver Läkartidningen. På frågan ”Tycker du att dödshjälp ska vara tillåtet enligt svensk lag?” svarade 41 procent ja. 34 procent var negativa och 25 procent svarade vet ej.

Stor osäkerhet

Samtidigt anser 39 procent att dödshjälp inte är förenligt med läkaretiken, jämfört med 35 procent som tycker att det är förenligt med läkaretiken. Även på denna fråga svarade en fjärdedel, 26 procent, att de inte vet.

– Resultaten skildrar den väldiga osäkerheten i den här frågan. Det tycker jag var det tydligaste resultatet, säger Torsten Mossberg, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd, till Läkartidningen.

Av de läkare som är positiva till dödshjälp anser hälften att både assisterat döende och eutanasi (”aktiv” dödshjälp) ska vara tillåtet.

På frågan ”Skulle du kunna tänka dig att ge dödshjälp ifall det blev tillåtet i Sverige?” svarade 29 procent ja. 15 procent svarade att de kan tänka sig att både ge dödshjälp i form av läkarassisterat döende och eutanasi.

”En inte oväsentlig mängd”

– Det är en inte oväsentlig mängd som tycker att det är acceptabelt med eutanasi, alltså att faktiskt att hålla i sprutan själv och ge den dödande dosen. Det tycker jag är lite förvånande, säger Torsten Mossberg.

Torsten Mossberg anser att förbundets tidigare inställning där man knappt ville diskutera frågan om dödshjälp inte var bra.

– Nu har vi en mer ödmjuk attityd och vi förstår att det finns läkare som skulle vilja ha en lagstiftning och därför kommer vi att fortsätta diskutera frågan, säger han.

Enkäten skickades till cirka 6 800 medlemmar, av vilka 3 332 personer svarade.

Johan Nilsson/TT

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev