fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Många sjukhus räknar med lång sommarsemester

Publicerad: 8 april 2021, 06:43

Foto: Björn Forenius

Lite mer än vartannat akutsjukhus, 26 av 45, uppger att all vårdpersonal kan räkna med fyra veckors sammanhängande semester i sommar.

Ämnen i artikeln:

I korthetRegion NorrbottenGävle sjukhusSunderby sjukhusCovid-19Intensivvård

T

TT


Det visar en kartläggning som Sveriges Radio har gjort.

Personalansvariga på många av sjukhusen är optimistiska. Och av de 61 sjukhus som Ekot kontaktade mellan vecka 11 och 13 uppgav inget att personalen inte kommer att kunna få sammanhängande semester mellan juni och augusti.

Personalen på akutsjukhusen i Norrbotten tillhör de som kan förvänta sig lång sommarsemester.

– Vi har till viss del vänt på perspektivet. Vi ska inte ha allting klart med hur vi ska lösa bemanningen med hjälp av inhyrd personal eller sommarförmåner och annat som vi har. Utan vi utgår från att vi först beviljar semester. Sen får vi bara anpassa oss till de förutsättningar vi har, men semestern är en nödvändighet då många har slitit hårt under lång tid, säger Jan Sundqvist, tillförordnad HR-chef för Luleå/Boden, till radion.

Anna Wimalm, intensivvårdsjuksköterska vid Gävle sjukhus, är dock skeptisk, även om hennes arbetsgivare har gett tummen upp.

– Med tanke på att vi förra sommaren inte fick vår fulla semester och nu med tanke på hur pandemin ser ut finns det absolut en stor oro, säger hon till Ekot.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev