Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Muträttegång avslutad

Publicerad: 24 augusti 2007, 10:28

I går avslutades rättegången vid Jönköpings tingsrätt mot de tre läkare som är åtalade för mutbrott i samband med sponsring av en personalresa till Prag. Åklagaren yrkar på böter för samtliga åtalade.


Utöver de tre läkarna har även fyra representanter för de läkemedels- och implantatföretag som sponsrade resan åtalats. Statsåklagare Nils-Eric Schultz menar att det rör sig om mutbrott i läkarnas fall och att företagsrepresentanterna gjort sig skyldiga till bestickning.

 Enligt åklagaren var pengarna som personalen fått till sin resa en belöning för att kliniken använder företagens produkter. Försvaret å sin sida hävdar att de åtalade läkarna inte har något inflytande över de produkter som köps in till kliniken och att det således inte kan handla om mutbrott.

 Under försvarsadvokaternas slutpläderingar på torsdagen kritiserade de flesta åklagaren för att ha varit oklar och illa förberedd, rapporterar SR Jönköping. Till TT medgav också åklagaren att landstingets inköpsenhet fått större inflytande än han räknat med, men han hävdar ändå att det rör sig om mutbrott.

 För en av de åtalade, den läkare som var klinikchef på den aktuella kliniken när resan genomfördes, menar åklagaren att det eventuellt bör dömas även till villkorlig dom, uppger SR Jönköping.

 Bakgrunden till åtalet är en resa till Prag år 2003 som kliniken där de tre läkarna arbetade genomförde. Sammanlagt var 42 anställda med på resan. De tre läkarna hade inför resan kontaktat ett antal företag för sponsring av resan. Sammanlagt sju företag betalade totalt 64 000 kronor till kliniken, vilket motsvarar cirka hälften av kostnaden för den fem dagar långa bussresan.

 Åklagaren hävdar att detta är första gången i Sverige som representanter för sjukvården åtalas för mutbrott. Oavsett domen, som faller den 6 september, räknar han med att fallet kommer att gå vidare för att prövas i högre instans.

Relaterat material

Mutåtalade läkare får oväntat stöd

Rättegång mot mutmisstänkta läkare inleds

Läkare åtalas för Prag-resa

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev