Arbetsvillkor
Norrtälje sjukhus går upp i stabsläge
Publicerad: 19 juli 2022, 11:23
Norrtälje sjukhus är tillbaka i stabsläge. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån
Norrtälje sjukhus gick under tisdagen upp i stabsläge på grund av problem att bemanna akutvården. Operationer skjuts upp och medarbetare har kommit in från semestern för att jobba. (1 kommentar)
Operationer som kan vänta skjuts upp för att frigöra personal till den akuta vården i Norrtälje. Några av sjukhusets medarbetare har också tillfälligt avbrutit sin semester frivilligt för att ta extrapass, enligt ett pressmeddelande.
Läs mer: Besöksrestriktioner tillbaka på flera sjukhus
”Vi har haft ett ansträngt läge på sjukhuset de senaste veckorna, med hög beläggning på våra vårdavdelningar och många sökande på akuten, i kombination med att fler medarbetare än vanligt varit hemma sjuka. Dessutom ser vi att antalet patienter med covid-19 har ökat, jämfört med tidigare i år. Allt detta sammanfaller under sommarperioden, som alltid innebär högt tryck på vården i Norrtälje kommun”, säger Sune Forsberg, tillförordnad chefläkare på Norrtälje sjukhus, i pressmeddelandet.
Sjukhuset uppger att det ännu inte har behövt beordra medarbetare att avbryta sin semester för att komma in och jobba i sommar.
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.
2022-07-22
Samma gamla visa. Stabslägen. Personal som bryter semester, jobbar femton timmars heldagar, jobbar extrapass. Tills de knäcker sig och lämnar verksamheten, för ett jobb med rimliga arbetstider.
Jag är så innerligt trött på att sjukhusledningar och sjukvårdspolitiker inte tar tag i det som problemet ””personalbrist i dygnet-runt-vård”” beror på och det som måste göras för att lösa det:
Arbetet på obekväma arbetstider måste värderas upp!
Sjuksköterskor och undersköterskor i dygnet-runt-verksamheter är ålagda att jobba mer eller mindre minst varannan helg, plus flertal kvällar till kl 22, varje vecka, året runt, år ut och år in. Detta utan någon som helst arbetstidsförkortning och med OB-tillägg på några hundralappar för ett helgpass, några tior för en vardagskväll. Allt fler väljer på grund av villkor och arbetstider bort arbete på vårdavdelningar och akutmottagningar, runt om i hela landet.
Det är helt enkelt inte längre hållbart med de här väldigt oattraktiva villkoren om sjukvården ska vara bemannad dygnet runt årets alla dagar.
Maria Edvardsson, sjuksköterska, Göteborg