fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Nytt år med nya lagar

Publicerad: 28 december 2018, 08:58

Från 1 januari gäller den förstärkta vårdgarantin i primärvården, som innebär rätt att få en medicinsk bedömning inom tre dagar. Foto: Anna Svanberg/Bildbyrån

Vid årsskiftet ersätts karensdagen av ett karensavdrag, provrörsbefruktning med enbart donerade könsceller tillåts och vårdgarantin i primärvården blir tre dagar.

Ämnen i artikeln:

IVF

Karensdagen första dagen av en sjukskrivning ersätts från 1 januari med ett karensavdrag. Det uppgår till 20 procent av en genomsnittlig veckoersättning i form av sjuklön. Syftet är att ersättningsnivåerna ska bli mer rättvisa för till exempel dem inom vården, som har oregelbundna arbetstider och blir sjuka när de skulle ha jobbat ett långt pass.

Flera förändringar görs i föräldrabalken. Det blir bland annat möjligt för par och ensamstående kvinnor att inom svensk hälso- och sjukvård genomgå befruktning utanför kroppen med enbart donerade könsceller.

Vårdgarantin inom primärvården förändras. Patienten har rätt till att inom tre dagar få en medicinsk bedömning av läkare eller annan legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal — istället för att, som tidigare, inom sju dagar få besöka en läkare.

Relaterat material

Riksdagen sa ja till primärvårdsgarantin

Läkare kritiska till ny primärvårdsgaranti

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev