lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Nytt jourkompavtal på plats i Västerbotten

Publicerad: 19 januari 2022, 14:18

Läkare vid Skellefteå lasarett som har sparat in mer än 300 kompensationstimmar för jourarbete har nu möjlighet att ta ut dem i tid. Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån


Region Västerbotten och Västerbottens läns läkarförening har nu kommit överens om ett övergångsavtal vad gäller sparad jourkomp för läkare.

Ämnen i artikeln:

Region VästerbottenLäkarförbundet

MW


Dagens Medicin har tidigare berättat om att läkare i Skellefteå och Lycksele i Region Västerbotten sedan 2018 haft möjlighet att spara sina kompensationstimmar för jourarbete. Den 1 oktober trädde ett nytt, centralt framförhandlat, kollektivavtal i kraft. Regionen meddelade kort därefter att all intjänad jourkomp som inte tagits ut de senaste tolv månaderna i stället skulle betalas ut på lönen, något som väckte starka reaktioner hos läkarna. 

Läs också: Västerbottenläkare upprörda över att regionen betalar ut komptid i pengar

Under onsdagen meddelade Region Västerbotten att man har kommit överens med läkarföreningen om ett lokalt avtal för de läkare som har mer än 300 jourkomptimmar sparade. 

”Det känns jättebra att vi lyckats komma överens om en övergång för de läkare som i dag har mer än 300 jourkomptimmar sparade. De sparade timmarna kommer att kunna tas ut i kontant ersättning, som ledighet och kan också löneväxlas till förstärkt pensionsavsättning”, säger Kia Ronnhed, hr-direktör vid Region Västerbotten i ett pressmeddelande. 

Avtalet gäller från den 1 februari till den 31 december 2024. 

För de läkare som har mindre än 300 timmar gäller reglerna i det centrala kollektivavtalet från och med den 1 februari. 

Kommentera

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev